Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Stjärnhimlen på våren och försommaren 2020

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Vårstjärnbilderna har därmed intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.

Planetskivorna  april-juni 2020

Venus i vår

Venus är den dominerande planeten 2020, synlig praktiskt taget hela året. Under den första halvan av året dominerar den på kvällshimlen. Då Venus framåt sommaren rör sig in mellan jorden och solen växer den i storlek och blir en fin skära som till och med kan ses i kikare.

Venus och Plejaderna

Venus passerar förbi ett antal objekt 2020. På kvällen omkring den 3 april passerar den förbi i utkanten av den berömda stjärnhopen Plejaderna. Lätt att observera för blotta ögat men kikare är blir ett perfekt hjälpmedel. Det är även ett trevligt fototillfälle.

Merkurius och Venus

De inre planeterna Merkurius och Venus kan ses tillsammans några gånger under året. En första gång hade vi på kvällen i februari och det blir ett andra kvällstillfälle i maj, precis innan Venus är på väg in mellan oss och solen. Den 21 och 22 maj är Merkurius och Venus som allra närmast varandra, bara ca 1 grad. Venus har då blivit en mycket stor skära.

Månen ockulterar Venus

När månen närmar sig solen, dvs från jorden sett och närmar sig ny, händer det ibland att Venus kan “komma i vägen” månen. Det händer i år, närmare bestämt den 19 juni på dagen kl 10.06-11.12. Det kan bara ses med teleskop men observera att man måste vara noga med att inte få in solen av misstag. Det kan permanent skada synen.

Jupiter och Saturnus.

Jupiter och Saturnus bildar alltmer ett par. Jupiter är sakta på väg att komma ifatt Saturnus. De båda kan man få tag på vid gryningen under den här perioden, då bara lågt över horisonten. Planetbanorna har mycket dålig vinkel mot horisonten den här tiden på året. Detsamma gäller också Mars. Mars är praktiskt taget osynlig under den här perioden. Men tålamod. Efter sommaren kommer det bli betydligt bättre.

Kometen C/2019 Y4 (ATLAS)

En nyligen upptäckt komet som är på väg in mot solen . Den ljusnar alltmer och kommer att vara lätt synlig närmaste tiden, efterhand även för blotta ögat. Den 23 maj är kometen närmast jorden men då är den också nära solen från oss sett. Vid det laget kan den bara ses mot en ljus himmel men den har å andra sidan blivit ljus som första magnituden, i varje fall enligt beräkningarna. Dagarna därefter blir kometen definitivt omöjlig att se och det är då som den är som närmast solen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser