Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Stjärnhimlen på sensommaren och hösten 2021

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till rätt först från augusti. Då hittar vi den s k Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten.
Nedanför till vänster om Sommartriangeln, nära horisonten finns för närvarande planeterna Jupiter och Saturnus. De håller till i Stenbocken. Bara en bit österut hittas även solsystemets yttersta planet Neptunus, rakt under Pegasuskvadraten som är på väg upp i öster. Pegasus är en viktig höststjärnbild. Den ersätter Sommartriangeln i söder senare under natten.

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Planetskivorna juli-september 2021

Jupiter och Saturnus tillsammans

Jätteplaneterna Jupiter och Saturnus ligger lågt i ekliptikan tillsammans i Stenbockens stjärnbild sedan de passerade nära varandra i december. Deras oppositioner infaller båda i augusti. De är därför synliga i söder under nätterna under hela den här perioden.

Månfria perseider

Den mest kända meteorsvärmen är Perseiderna. Dess meteorer kan ses under hela augusti men som flest är de nätterna till den 12 och 13 augusti. I år är det ett gynnsamt år när det gäller månen. Den går ner på kvällen, så att natten blir månfri. Perseiderna ger ett 100-tal meteorer per timme.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.