Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Stjärnhimlen under sensommaren och hösten 2019

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till rätt först från augusti. Då hittar vi den s k Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten.
Nere vid Vintergatans fot finns för närvarande planeten Saturnus. Längre västerut nära horisonten kan man hinna skymta Jupiter innan den försvinner.
I öster ser man höststjärnbilderna med Pegasuskvadraten i spetsen och de ersätter Sommartriangeln i meridianen senare under natten. Det sker allt tidigare och framåt september ligger Pegasus i meridianen (i söder) vid midnatt. Nedanför Pegasus i Vattumannen hittas solsystemets yttersta planet Neptunus. Tittar man ännu längre bort österut hittar vi planeten Uranus som ligger i Fiskarna.

Planetskivorna juli-september 2019

Saturnus i söder

Ringplaneten Saturnus intar sin opposition nu i juli, dvs den befinner sig då på motsatta sidan av himlen från solen sett. Att det sker under sommaren betyder också att Saturnus befinner sig så sydligt på stjärnhimlen som det går (i Skyttens stjärnbild). Höjden över horisonten är inte ens 10 grader när den står som högst i söder. Det blir inte bättre av att nätterna är korta och ljusa. Man kan dock följa den i söder så snart det mörknar under hela perioden. Men räkna med att man får en oskarp bild av ringarna. Magnituden är ca 0 och därmed ljussvagare än Jupiter som man också kan skymta en bit västerut om man har en bra horisont. Illustrationen här stämmer bra också med augusti och september men den gäller då bara vid en tidigare tidpunkt. Saturnus står i söder allt tidigare under perioden men samtidigt mörknar det också tidigare.

Partiell månförmörkelse

Den 16 juli på kvällen går fullmånen upp i sydost men något är annorlunda denna gång. Månen håller på att röra sig in i jordens skugga. Man kan följa när jordens kärnskugga breder ut sig över månytan under kvällen. Men den blir aldrig total. Strax före midnatt när ytan är täckt till ca 65 % vänder den och tre timmar senare är förmörkelsen över.

Meteorsvärmen Perseiderna

I augusti kan man som vanligt se meteorsvärmen Perseiderna, som ser ut att komma från stjärnbilden Perseus. Man kan se dem nästan hela månaden men bäst är de alltid kring den 13 augusti. Natten 12/13 augusti väntas bli en bästa natten och då kan man se 50-75 meteorer på en timme. För att upptäcka så många som möjligt ska man ha en månfri natt men det är tyvärr inte uppfyllt i år. En tilltagande måne ses gå ner i sydväst senare under natten.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!