SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen våren och försommaren 2023

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Där hittar vi planeterna Mars och Venus.
Vårstjärnbilderna har intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.

Planetskivorna april-juni 2023

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

Merkurius och Venus

Nedanför Venus, som förgyller vårens kvällshimmel, har man en chans att se Merkurius. Man ser Merkurius i västnordväst efter solnedgången från sista dagarna i mars till ungefär 20 april. Ljusast och lättast att se är den i början på april. Bilden visar Merkurius och Venus vid den borgerliga skymningens slut, då solen befinner sig 6 grader under horisonten. Tabellen visar några tider för valda datum.

Venus jagar Mars

Venus har gjort oss kvällssällskap sedan januari och fortsätter att göra så ända till sommaren.
Den rör sig österut genom stjärnbilderna framför solen och närmar sig Mars, som rör genom Tvillingarnas stjärnbild. Bilden visar Mars och Venus den 1 maj. Vi kan se Venus närma sig Mars ända in i sommarnatten. Men vi får inte se hur det slutar. Båda försvinner från vår skymningshimmel under loppet av juni. Även om vi inte får se det så kan det avslöjas att Venus aldrig når fram till Mars. Venus får ge upp nära Lejonet.

Mars i stjärnhopen M44

Under de första dagarna i juni har Venus hunnit fram till Castor och Pollux i Tvillingarna. Mars befinner sig då i Kräftan och passerar rakt genom stjärnhopen Messier 44 som också kallas för Bikupan. Men nätterna är korta och ljusa vid det här laget. Det kan vara svårt att se det för blotta ögat. Även Venus passerar genom M44 två veckor senare men det lär vara svårt att uppfatta, även om man fortfarande skulle kunna hitta Venus själv mycket nära horisonten mitt i natten ljus som den är.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping

anders.wettergren[a]saaf.se