Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Stjärnhimlen på sensommaren och hösten 2022

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till rätt först från augusti. Då hittar vi den s k Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten.
På väg upp i sydost hittar vi de ljusa planeterna Jupiter och Saturnus. Saturnus håller till i Stenbocken och Jupiter ligger nedanför Pegasuskvadraten som är på väg upp i öster. Pegasus är en central höststjärnbild som ersätter Sommartriangeln i söder senare under natten. Mellan Jupiter och Saturnus ligger planeten Neptunus.

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Planetskivorna juli-september 2022

Morgonstjärnan Venus

Den ljusa planeten Venus (magnitud -3,9) har haft sin största västliga elongation (vinkel) från solen i mars men lutningen mot horisonten blir inte bra förrän nu . Venus smyger lågt i nordost i gryningen under perioden juli-september. Men man får vara riktigt morgontidig. Tiderna på bilden ger en grov uppfattning hur tidig man får vara. Vid ett par tillfällen, 26-27 juli och 26 augusti, får Venus sällskap av den avtagande tunna månskäran.

Jupiter på gång

Planeten Jupiter har lämnat Saturnus bakom sig och befinner sig numera i Fiskarna, dvs bland höststjärnbilderna. Den går upp i sydost under sena kvällen. Jupiter närmar sig söder mitt i natten när vi kommer in i september. Den går närmare bestämt i opposition natten 26/27 september, dvs befinner sig rakt i söder vid midnatt svensk normaltid. Magnituden är då -2,9.

Saturnus i söder

Planeten Saturnus (magnitud 0,3) befinner sig lågt i ekliptikan i Stenbockens stjärnbild. Dess opposition infaller 14 augusti , dvs natten till den 15 augusti är den i söder vid midnatt lokal tid.. Den är därför synlig någonstans i söder under nätterna under den här perioden.

Kometen PanSTARRS K2

Kometen C/2017 K2 (PanSTARRS) kommer från solsystemets yttre delar och dyker in mot inre solsystemet. Den passerar knappt 2 astronomiska enheter från jorden nu i mitten på juli och den har ljusnat till ungefär magnitud 8. Den är därmed nåbar för kikare eller litet teleskop men det gäller att det kan bli tillräckligt mörkt och det är knappt. Vi kan se kometen i stjärnbilden Ormbäraren fram i till i början på augusti, innan den försvinner vidare ner på södra stjärnhimlen, där den kommer vara närmast solen (i perihelium) senare i december.

Årets perseider

Den mest kända meteorsvärmen är Perseiderna. Dess meteorer kan ses under hela augusti men som flest är de nätterna kring 12 och 13 augusti. I år är det inget gynnsamt år för perseiderna. Månen är nästan full och befinner sig därmed i söder mitt i natten. Perseiderna ger upp till ett 100-tal meteorer per timme.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör för Årskalendern i Telescopium
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se