SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen vintern 2023

Vid årets början ser man höststjärnorna med Pegasuskvadraten spetsen på västerhimlen. Nedanför kvadraten finns ljusstarka Jupiter som är på väg att gå ner. I år får den sällskap av Venus som passerar förbi Även Uranus finns där.
Under perioden dominerar de praktfulla vinterstjärnbilderna söderhimlen kvällstid. Orion är den centrala stjärnbilden och runt den återfinns alla de fina vinterstjärnbilderna. Orions bälte pekar ut Stora Hunden nedanför och Oxen ovanför. I Oxen har vi dessutom en gäststjärna i form av röda planeten Mars. Ovanför Oxen och delvis sammanhängande med den tronar Kusken. Öster om Orion hittar vi Lilla Hunden och Tvillingarna. Bland vinterstjärnbilderna finns en oslagbar uppsättning av ljusa stjärnor. I gruppen finns ingen mindre än stjärnhimlens ljusaste stjärna, Sirius.
I mars börjar kvällarna snabbt ljusna och Orion försvinner i skymningsljuset framåt vårdagjämningen. Man kan samtidigt se vårstjärnbilderna, med Lejonet i spetsen, komma högt upp i sydost med Stora Björnen vakande ovanför.

Planetskivorna januari-mars 2023

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

Jupiter och Venus tillsammans på västerhimlen

Jupiter är en kvällsplanet som nu dominerar på västerhimlen. Den drar sig mot skymningshorisonten under periodens lopp för att fram i april månad slutligen försvinna in mot solen från oss sett. Men på vägen dit möter den Venus som blir allt mer dominerande. Venus tar Jupiters plats i mars och kommer att vara ljus och framträdande långt efter att det mörknat. På bilden visas de båda planeternas rörelser vid den nautiska skymningens slut när solen är 12 grader under horisonten.

Jupiter och Venus i konjunktion

Som framgår av föregående bild så kan vi se att Jupiters och Venus vägar så att säga korsas. De går i så kallad konjunktion morgonen den 2 mars. På kvällarna 1 och 2 mars kan vi därför se dem mycket nära varandra i ett bländande par. Avståndet är mindre än en grad båda kvällarna.

Jupiter, Venus och Månen

Man kan avnjuta Venus och Jupiter tillsammans i väster under nästan en månads tid. Knappt två veckor före, den 22 februari, kan vi räkna in en fin tunn månskära i sällskapet också.

Mars kvällens planet

Mars ligger utmärkt till i Oxens stjärnbild under nästan hela perioden januari-mars (se stora stjärnkartan). Vi ser den någonstans i söder under kvällstid.. Oxen ramar in den fint. Vi har Plejaderna bara en bit bort. Vi har dessutom lite extra tur när en komet har vägarna förbi i februari. Se nästa bild.

Mars och kometen C/2022 E3 (ZTF)

I mitten av februari passerar kometen CE3 förbi Mars. Deras vägar korsar varandra i Oxens stjärnbild och de råkar vara där ungefär samtidigt! Den 11 februari kommer de mindre än en grad från varandra, tyvärr inget som vi kan se. Men kvällarna 11 och 12 februari är de i varje fall ca 2 grader från varandra. Kometens magnitud vet vi inte säkert men den kan vara 6-7.

Kometen C/2022 E3 (ZTF)

Kometen C/2022 E3 (ZTF) är en välemotsedd komet som nu kommit in i inre solsystemet. Kometen E3 passerar närmast solen (perihelium) den 12 januari, när den ligger i stjärnbilden Norra Kronan. Magnituden är nu ca 7 men den fortsätter att ljusna samtidigt som den rör sig allt snabbare genom stjärnbilderna. Den 1 februari är kometen som närmast jorden, ungefär 0,3 astronomiska enheter bort, och har då hunnit till stjärnbilden Giraffen. Kometen är då förmodligen som ljusast för oss, kanske så ljus som magnitud 4-5 och med andra ord synlig för blotta ögat. Osäkert förstås. Sedan avtar den snabbt i ljusstyrka när den rör sig söderut på stjärnhimlen genom vinterstjärnbilderna. Bland att så passerar kometen nära, Capella, planeten Mars och Aldebaran i februari. På kartan visas positionen kl 00, dvs natten till angivet datum.

Kometen C/2020 V2 (ZTF)

C/2020 V2 är en annan komet nyupptäckt komet men som inte alls blir lika ljus som E3. Den kommer att hålla sig på magnitud 9-10 under perioden januari-mars. Något för teleskop eller stora kikare. Kometen V2 befinner sig i Cepheus när året börjar och den fortsätter söderut i januari och februari genom Kassiopeja och Andromeda. Närmast solen dvs perihelium, väntas 8 maj men då kan vi inte se den längre. Kometen V2 kan inte ses längre än till i början på april. På kartan visas positionen kl 00, dvs natten till angivet datum.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping

anders.wettergren[a]saaf.se