Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Stjärnhimlen på sensommaren och tidiga hösten 2020

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till rätt först från augusti. Då hittar vi den s k Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten.
Nedanför Sommartriangeln, nära horisonten finns för närvarande planeterna Jupiter och Saturnus.
I öster ser man höststjärnbilderna med Pegasuskvadraten i spetsen och de ersätter Sommartriangeln senare under natten. Det sker allt tidigare och framåt september ligger Pegasus i meridianen (i söder) vid midnatt. Nedanför Pegasus, i Vattumannen hittas solsystemets yttersta planet Neptunus och i Fiskarna har vi Mars som är på uppstigande. Mars blir i höst den stora begivenheten.

Planetskivorna  juli-september 2020

Venus och Månen i Bikupan

Natten till den 14 september blir det ett himla surr. Venus passerar förbi den välkända stjärnhopen Messier 44, även kallad Bikupan. Själva kupan är egentligen fyrhörningen av stjärnor och hopen inuti är bisvärmen. Venus tar några dagar på sig att passera men då passar även den avtagande månskäran på ha vägarna förbi. Men det blir sena vanor eftersom det sker mycket sent på natten.

Mars i opposition efter sommaren

Årets stora händelse är Marsoppositionen som sker i oktober. Vid oppositionen befinner sig Mars utanför jorden, i linje med solen, så att den kan ses i söder mitt i natten och är då också som närmast jorden. I år är Mars särskilt närgången. Den blir både ljusstark och skenbart stor och framför allt tillgänglig för våra latituder. Man kan studera den i teleskop hela hösten.

Jupiter och Saturnus i par

Jupiter är sakta på väg att komma ifatt Saturnus och de bildar nu alltmer ett par. Det här gör att de båda går i opposition ungefär samtidigt. Det sker i juli, som inte är en idealisk tid på året eftersom planeter då befinner sig på låg höjd i söder. Luftoron är betydande så nära horisonten men paret är ändå sevärt. Jupiter hinner i fatt Saturnus senare i december och då kan man se dem tillsammans till och med i teleskop.

Perseiderna

Den mest kända meteorsvärmen är Perseiderna. Dess meteorer kan ses under hela augusti men som flest är de nätterna till den 12 och 13 augusti.. I år är månen samtidigt halv tilltagande och stör en del i öster. Perseiderna ger ett 100-tal meteorer per timme.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser