Himmelskalendern

SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen vintern 2024

Vid årets början ser man höststjärnorna med Pegasuskvadraten spetsen på västerhimlen. Under perioden dominerar annars de praktfulla vinterstjärnbilderna söderhimlen kvällstid. Orion är den centrala stjärnbilden och runt den återfinns alla de fina vinterstjärnbilderna. Orions bälte pekar ut Stora Hunden nedanför och Oxen ovanför. En bit väster om Oxen hittar vi planeterna Jupiter och Uranus. Ovanför Oxen och delvis sammanhängande med den tronar Kusken. Öster om Orion hittar vi Lilla Hunden och Tvillingarna. Bland vinterstjärnbilderna finns en oslagbar uppsättning av ljusa stjärnor. I gruppen finns ingen mindre än stjärnhimlens ljusaste stjärna, Sirius.
I mars börjar kvällarna snabbt ljusna och Orion försvinner i skymningsljuset framåt vårdagjämningen. Man kan samtidigt se vårstjärnbilderna, med Lejonet i spetsen, komma högt upp i sydost med Stora Björnen vakande ovanför.

Planetskivorna januari-mars 2024

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

De yttre planeterna på rad på kvällen

Jupiter (magnitud -2,4) har just varit i opposition och är i början på året en fin kvällsplanet. Saturnus (+1,0) kan vi fortfarande hitta, närmare solen från vårt perspektiv. Den ska försvinna in i solljuset när vi går in i februari. Men i januari kan vi se både Jupiter och Saturnus efter skymningen och inte nog med det även Uranus och Neptunus. Uranus kan ses för blotta ögat (+5,7) medan det för Neptunus (+8,0) måste det till ett teleskop. Bilden här är 20 januari vid 17.30, ungefär då nautiska skymningen slutar.

Merkurius på kvällen

Merkurius ligger alltid i närheten av solen men då och då så dyker den upp på kvälls- eller morgonhimlen. Det bästa kvällstillfället i år ges i mars. 15-25 mars är den som lättast och når som högst. Bilden visar tillfället vid borgerliga skymningens slut när solen är 6 grader under horisonten. Strax därefter är Merkurius inte svår för blotta ögat.

Månen ockulterar

När månen går i sin trygga ban händer det att den ibland passerar framför någon stjärna. Oftast är det bara ljussvaga stjärnor och så är det i år. Knappast spektakulärt, snarare en utmaning blir det att se stjärnan Sigma Leonis försvinna och komma fram bakom månen sent på kvällen den 23 mars. Det är inget för blotta ögat. Stjärnan har bara magnitud 4,0 och månen är på väg mot full och bländar ordentligt. Det blir nog inträdet på nattsidan som är lättast att se. Tider enligt bild och de gäller för 60 grader N 15 grader O.

Kometen 62P/Tsuchinshan

62P/Tsuchinshan är en kortperiodisk komet som återkommer vart 6:e år. Den var närmast solen på juldagen och ljusnade då till magnitud 8. Nu befinner den sig i Lejonet och försvagas bara sakta på väg in i Jungfrun. Kometen gör en trevlig svängom bland Virgohopens galaxer i februari. Kometen bleknar sedan troligen under magnitud 10 i mars.

Kometen 144P/Kushida

144P är en annan kortperiodisk komet och den har en omloppstid på 7,5 år. Den är på väg mot perihelium (närmast solen) och nu har den ljusnat till magnitud 10. Vid månadsskiftet januari-februari kan den komma upp i närheten av magnitud 8 i bästa fall. Därefter bleknar den snabbt. Som bilden visar passar 144P på att röra sig rakt igenom stjärnhopen Hyaderna i början på februari. Natten till den 11 februari passerar den mindre än 10 bågminuter från Aldebaran.

Kometen 12P/Pons-Brooks

Den bästa kometen nu närmast är den periodiska kometen 12P/Pons-Brooks. 12P är en Halley-liknande komet med en omloppstid på 71 år. Magnituden är ca 9 i början på året men den blir ljusare allteftersom. I mars kan den bli synlig för blotta ögat. Prognosen är osäker. Kometen närmar sig eller kanske passerar magnitud 4 i april, innan den dyker in i skymningsljuset. 12P kommer i perihelium (närmast solen) och är som ljusast den 21 april men då kan vi inte se den längre (troligtvis). 12P är lättillgänglig på bästa kvällstid. Bilden återger kometen vid samma tidpunkt från januari till i början på april. Solen är mer än 12 grader under horisonten vid den här tiden hela perioden.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se