Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Stjärnhimlen på vinter och vårvinter 2021

Vid årets början lämnar höststjärnorna med Pegasuskvadraten spetsen scenen på västerhimlen. I området kan vi se Uranus och den har sällskap av Mars som fortfarande är närvarande på kvällshimlen. Annars är det väldigt planetfattiga tider just nu.
Under perioden dominerar de praktfulla vinterstjärnbilderna söderhimlen. Från januari till mars så har vi Orion någonstans i söder under kvällstid och runt den återfinns alla de fina vinterstjärnbilderna. Orions bälte pekar ut Stora Hunden nedanför och Oxen ovanför. Ovanför Oxen och delvis sammanhängande med den tronar Kusken. Öster om Orion hittar vi Lilla Hunden och Tvillingarna. Bland vinterstjärnbilderna finns en oslagbar uppsättning av ljusa stjärnor. I gruppen finns ingen mindre än stjärnhimlens ljusaste stjärna, Sirius.
I mars börjar kvällarna snabbt ljusna och Orion försvinner i skymningsljuset framåt vårdagjämningen. Man kan samtidigt se vårstjärnbilderna, med Lejonet i spetsen, komma högt upp i sydost med Stora Björnen vakande ovanför.

Planetskivorna januari-mars 2021

Kvällsmerkurius

Venus har gått under jord och Merkurius får vara ensam vid sina kvällsbesök. Redan i januari kan man se den. Nästa gång är framåt sommaren och då är nog vädret bättre.

Mars åter liten och blek

Förra årets stora opposition är ett minne blott och den bleknar alltmer. Den är i vinter inte ljusare än några av himlens förstamagnitudsstjärnor och i teleskopet är den inte heller stor, mindre 10 bågsekunder. Men vackert röd är den ändå. Den håller sig på kvällshimlen ända fram till sommaren. Den passerar förbi nära Uranus i Väduren den 21 januari och kommer lagom till 1 mars nära Plejaderna, som bilden visar.

Månen ockulterar stjärnan ny i Jungfrun

Inga ljusa stjärnor ockulteras av månen 2021. Bland de ljusare stjärnorna som ockulteras är ny Virginis (Jungfrun) och det sker natten till den 1 februari. Den är svår och kanske inte ens möjlig. Månen är nära full och stjärnan är bara av magnitud 4,1 Chansen får man när stjärnan kommer fram på månens skuggsida omkring 02.38.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser