Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Stjärnhimlen på våren och försommaren 2022

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Vårstjärnbilderna har därmed intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.  

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Planetskivorna april-juni 2022

Merkurius ensam på kvällen

Det är bara en planet synlig under den här perioden och det är den tillförlitliga Merkurius. Den gör ett fint kvällsbesök i slutet av april och första dagarna i maj. Den kommer att vara synlig ganska länge efter att den borgerliga skymningens slutat. Solen befinner sig då 6 grader under horisonten.

En bit av en månförmörkelse

En total månförmörkelse sker morgonen den 16 maj men vi får tyvärr inte se så mycket av den. På sin väg ner i sydväst inträder fullmånen i jordens halvskugga men det är knappt man kan antyda att månen mörknar. När det är dags för kärnskuggan 04.28 har månen redan gått ner på de flesta håll. Men befinner man sig i sydvästra Götaland går månen ner lite senare och då kan man hinna få se jordens mörka skugga komma in på den vänstra kanten.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör för Årskalendern i Telescopium
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se