Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Stjärnhimlen på hösten och förvintern 2021

Under hösten och tidiga vintern dröjer fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan sjunker den allt lägre under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Rakt ovanför i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Alla solsystemets yttre jätteplaneter finns uppe tidigt på kvällen. Nedanför till höger om Pegasus, i Stenbocken, finns Jupiter och Saturnus. (Saturnus har hunnit gått ner på denna karta). Uranus hittas i Väduren och Neptunus i Fiskarna under Pegasuskvadraten. Men vi kan även se vinterstjärnbilderna gå upp vid östra horisonten. Orion går upp allt tidigare på kvällen sent under hösten och mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt.

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Planetskivorna oktober-december 2021

Morgontidig Merkurius

Merkurius ger en höstlig visning som morgonstjärna. Elongationen från solen är gynnsam med stor vinkel mot horisonten. Planeten är lätt synlig från slutet på oktober och till första dagarna av november. Ungefärliga tider för den morgontidige anges i bilden.

Jupiter och Saturnus hela hösten

Efter att Jupiter och Saturnus haft sina oppositioner i augusti är de synliga i söder ett par timmar efter solnedgången under hela hösten fram till och med november.

Asteroiden Ceres i opposition

Den ljusa asteroiden Ceres har sin opposition den 27 november, dvs i synlig i söder mitt i natten. Den har påbörjat sin vändning västerut på stjärnhimlen i Oxens stjärnbild. I sin bana passerar den genom stjärnhopen Hyaderna och förbi nära ljusa stjärnan Aldebaran, Oxens röda öga. Kvällarna 2 och 3 november passerar den mindre än 10 bågminuter från Aldebaran. Ceres magnitud ligger mellan 7 och 8.

Luciakometen C/2021 A1 Leonard

2021 A1 Leonard är en långperiodisk komet som upptäcktes 3 januari 2021. Det verkar bli årets ljusaste komet. Den kommer närmast jorden den 12 december och den är då som ljusast, kanske upp till magnitud 4. Kometen är cirkumpolär fram till och med november men när den senare blir ljus i december kan den bara ses just när det mörknat på kvällen eller precis innan det ljusnar på morgonen. Bilden visar kvällssynligheten vid den nautiska skymningens slut när solen är 12 grader under horisonten. 2021 A1 Leonard kommer närmast solen i januari men det ser vi inte. Den försvinner från vår horisont kring 15 december.

Eta i Lejonet bakom månen

På kvällen den 26 november går månen, som är halv avtagande, in i stjärnbilden Lejonet. Den passar då på att passera framför stjärnan eta Leonis (magnitud 3,5). Början kan vara svår att se då månen bara just har gått upp i nordost men när stjärnan plötsligt “poppar upp” vid månens skuggsida strax före 22.50 borde man lätt kunna se det i mindre teleskop eller kikare.

Halvskuggig månförmörkelse 19 november

En knappt märkbar månförmörkelse kan vi få en glimt av på morgonen den 19 november. En timme innan fullmånen går ner i nordväst så inträder den i jordens halvskugga och bleks efterhand något i nordvästra kanten. Det blir tyvärr allt vi hinner se. Månen gå ner strax innan den ska inträda i en tydliga kärnskuggan. Förmörkelsen är alltså en utmaning.

Meteorsvärmen Geminiderna till Lucia

En av årets tillförlitliga meteorsvärmar är Geminiderna vid Luciatid. Sent natten till 14 december infaller maximum. Månen stör dock med sitt ljus i år. Sent på kvällen är månen ungefär halv i sydväst och den går ner först sent på natten. 10-tals meteorer i timmen kan observeras.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.