SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen på hösten och förvintern 2022

Under hösten och tidiga vintern dröjer Sommartriangeln kvar i sydväst efter mörkrets infall men försvinner ganska snabbt under den tidiga kvällens förlopp. Samtidigt närmar sig höstens typiska stjärnbilder sina högsta positioner i söder. Som tydlig mittpunkt för dessa står asterismen Kvadraten i stjärnbilden Pegasus. Med den som utgångspunkt kan du lätt hitta stjärnbilderna runt omkring, till exempel Andromeda, Fiskarna och Vattumannen. Rakt ovanför Pegasuskvadranten syns Kassiopejas sick-sackrad i zenit. Samtliga solsystemets yttre planeter är uppe på kvällen. Precis nedanför Pegasuskvadraten hittar du Jupiter och Neptunus. Nära sydvästhorisonten i stjärnbilden Stenbocken finns Saturnus. På väg upp i sydost kan du se Uranus och Mars. Den senare i stjärnbilden Oxen, en av vinterstjärnbilderna. Orion går upp allt tidigare om kvällarna sent under hösten. Mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt. Längre ner hittar du mer detaljerad information om planeterna och några specifika händelser. Missa inte solförmörkelsen 25 oktober och för all del årets fina vinterkomet C/2022 E3 (ZTF).

Planetskivorna oktober-december 2022

Merkurius synlig på morgonen

Merkurius ger en höstlig visning som morgonstjärna. Elongationen från solen är gynnsam med stor vinkel mot horisonten. Planeten är lätt synlig under större delen av oktober. Ungefärliga tider för den morgontidige anges i bilden.

Mars i opposition 8 dec

Mars är nu lätt synlig och lyser starkt orange med magnitud -1,9. Den 1:a december är planeten som närmast jorden och den 8:e i opposition, dvs att jorden befinner sig exakt mellan solen och Mars. Mars befinner sig i stjärnbilden Oxen och står som högst när den passerar rakt i söder runt midnatt. För den morgonpigga kommer dessutom fullmånen att ockultera Mars den 8 december med början kl. 05:54 lokal svensk tid.

Mars i Oxens stjärnbild

Mars stannar upp och beskriver tillfälligt en backande rörelse och det sker helt inom Oxens stjärnbild. Mitt i rörelsen inträffar oppositionen den 8 december. Magnituden är då -1,9.

Månen ockulterar Mars 8 dec

Som av en fantastisk tillfällighet sker en ockultation just vid marsoppositionen — fullmånen passerar precis framför Mars. Det betyder att solen, jorden, månen och Mars befinner sig i stort sett längs samma linje vilket är mycket sällsynt. Ockultationen av Mars sker vid 6-tiden på morgonen. Tiderna på bilden avser 60 grader N, 15 grader O, ungefär centrala Svealand. Den börjar lite tidigare längre norrut. Vi får hoppas att vi har tur med vädret. Sannolikheten för klart väder är inte så stor i december.

Jupiter den stora höstplaneten

Jupiter dominerar hösthimlen i söder under kvällen under hela den här perioden. Den är för närvarande ovanligt nära oss och är därför något extra stor. Saturnus kan också ses lågt i sydväst men den går ner senare på kvällen. Den ljussvaga Neptunus finns nära Jupiter (magnitud 7,8).

Solförmörkelse 25 oktober

Mitt under lunchen den 25 oktober får vi hoppas att vi kan se den partiella solförmörkelse som då inträffar. Beroende på var i landet du befinner dig inträffar den vid lite olika tidpunkter och är olika omfattande. Täckningen varierar från cirka 58% i norr till 36% i söder och börjar 11.05–11.10 och är som störst 12.10–12.15. För närmare detaljer och mer exakta tidpunkter och beskrivningar tipsar vi om SAAF-medlemmen André Frankes fina hemsida: astroinfo.se
 

Varning! Det är farligt att titta direkt in i solen. Använd alltid ett säkert solfilter som du placerar framför objektivet eller glasögon speciellt ämnade för att titta på solen.

Kometen C/2022 E3 (ZTF)

En ny komet upptäcktes i mars i år och den är på väg in inre solsystemet. Den befinner sig i Norra Kronan och börjar ljusna nu under hösten för att bli lätt i teleskop. I januari när den kommer som närmast solen väntas den bli ljus nog för att ses för blotta ögat. Då rör den sig snabbt över himlen förbi nära polstjärnan. Närmast oss kommer kometen sedan i februari. Den kan då magnitud 4 enligt prognosen. På bilden visas positioner vid kl 23 vid de aktuella datumen.

Meteorsvärmen Geminiderna

En av årets tillförlitliga meteorsvärmar är Geminiderna vid Luciatid. Månen stör en hel del med sitt ljus i år. Under kvällen går en drygt halv måne upp i öster. 10-tals meteorer i timmen kan observeras.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör för Årskalendern i Telescopium
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se