Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Stjärnhimlen på hösten och förvintern 2020

Under hösten och tidiga vintern dröjer fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan går den ner under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Bland höststjärnbilderna hittas i år planeterna Mars, Uranus och Neptunus. Rakt ovanför i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Men vi kan även se vinterstjärnbilderna gå upp vid östra horisonten. Orion går upp allt tidigare på kvällen sent under hösten och mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt.

Planetskivorna  oktober-december 2020

Venus och Merkurius

Venus är morgonstjärna och som sådan är den synlig resten av året. Den lyser starkt ungefär i öster i gryningen. I november ser man även Merkurius glimtar fram nedanför den.

Mars i opposition

Årets stora händelse är Marsoppositionen som sker i oktober. Vid oppositionen befinner sig Mars utanför jorden, i linje med solen, så att den kan ses i söder mitt i natten och är då också som närmast jorden. I år är Mars särskilt närgången. Den blir både ljusstark och skenbart stor och framför allt tillgänglig för våra latituder. Man kan studera den i teleskop hela hösten och fint på kvällarna ända in i december.

Jupiter och Saturnus mycket nära varandra

Jupiter rör sig snabbare österut på himlen än Saturnus, som tar lite längre tid på sig att ta varvet runt himlen. Saturnus behöver 30 år medan Jupiter behöver 12 år. Vart 20:e år blir Saturnus varvad av Jupiter och nu i december 2020 är det dags för ett av dessa möten. Jupiter och Saturnus är mycket nära varandra hela december men allra närmast är de vid vintersolståndet. Då passerar Jupiter bara 0,1 grader söder om Saturnus. De ryms då i samma synfält i ett teleskop om man inte har för stor förstoring. Man kan alltså se Jupiters månar och Saturnus ringar samtidigt! Haken är dock att de inte står så gynnsamt till. Man får skåda riktigt lågt i sydväst efter kl 16 och det hinner knappt mörkna. Men Jupiter är ljusstark lyckligtvis. Men man måste ha en bra horisont.

Geminidmeteorer till Lucia

En av årets tillförlitliga meteorsvärmar är Geminiderna vid Luciatid. Natten 13-14 december infaller maximum och i år är det garanterat månfritt. Upp till 100 meteorer i timmen kan observeras.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser