Fjärrteleskopsektionen

Sektionen är till för dig som redan idag har eget fjärrstyrt observatorium eller som använder externa tjänster för observationer. Kanske är du också intresserad av att lära dig mer om hur det fungerar.

Verksamhet

Sektionen har tillgång till ett eget fjärrteleskop i Spanien. En 130mm APO refraktor med tillhörande CCD kamera. En viktig del i sektionens arbete är att utveckla och förfina denna. Du är välkommen att ansluta dig till sektionen om du i framtiden vill ha möjlighet att göra egna observationer med teleskopet.

Vi är även till för dig som känner att du vill utvecklas, lära dig mer om astrofotografering och få tips. Vi ska försöka anordna träffar under stjärnorna och anordna föredrag. Resor kommer att planeras ner till vårt kommande fjärrteleskop i Spanien för att utföra service men även för att fotografera och observera visuellt.

Sektionsledare

Christian Bergquist

Bor i Stockholm och har alltid varit intresserad av naturvetenskap. Är aktiv astrofotograf sedan ett antal år tillbaka. Djuprymdsobjekt är det som intresserar mig mest. Maila till christian.bergqvist [at] saaf.se.

Biträdande sektionsledare

Claes Martinsson

Kalmarit som har varit intresserad av astronomi sedan barnsben och började astrofota på riktigt då jag köpte mig en stillbildskamera. Mitt intresse för elektronik och datorer i kombination med ljusföroreningarna i Tokyo där jag är bosatt sedan 20 år har fått mig intresserad av fjärrteleskop. Maila till claes.martinsson [at] saaf.se

Information och länkar

Här hittar du länkar och annan information om SDST (Swedish DeepSky Telescope) projektet samt fjärrteleskop i allmänhet.

Fjärrteleskopsektionens facebook sida

På fjärrteleskopsektionens facebook sida hittar du information om sektionsmöten samt SDST projekt status updateringar.

SDST Astrobin sida

Bilder tagna med SDST teleskopet kommer också laddas upp på Astrobin ovan. Där hittar du också informtion om objekten som fotograferats samt tekniska detaljer hur detta gjordes.