Vinnarna av SAAF:s jubileumsastrofototävling är korade!

I samband med vårt 40-årsjubileum arrangerade vi en astrofototävling under hela 2022. Lite drygt 60 fantastiskt fina bidrag kom in och här presenterar vi vinnarna, de övriga nominerade samt juniorpristagaren.

Astrofototävling 40

Målet med astrofototävlingen var att aktivera så många som möjligt under jubileumsåret och synliggöra SAAF-listans 40 noggrant utvalda objekt och fenomen som är tillgängliga från svenska breddgrader.

Jubileumstävlingen var öppen för alla i vårt avlånga land. Liten som stor, nykomling som erfaren. Eftersom vi firade 40 år under 2022, utgick tävlingen från de 40 objekt och fenomen som finns på SAAF-listan. Denna observationslista på 40 objekt skapades som en första aktivitet under jubileumsåret med hjälp av förslag från våra medlemmar. SAAF-listan är främst utformad för att ge observationsutmaningar och inspiration för nybörjare, föreningsverksamhet och skolor.

Här nedan presenterar vi de nominerade och vinnarna. Vill du kika närmare på bidragen går de att beskåda på vårt forum Nattmolnet, klicka bara på texten.


Vinnare och nominerade

1:a pris — Stefan Nilsson, ”Irisnebulosan — hoppets budbärare”

.

Juryns motivering:

”Här har ett säkert hantverk med stor konstnärlighet skapat en säregen skildring av ett inte helt ovanligt objekt inom astrofotovärlden. När bildfältets alla små tindrande ljuspunkter släckts ut, förutom en, och de närliggande mörka stoft- och gasmolnen framhävs, lyckas fotografen förmedla sin personliga känsla för universum. Vi ser en reinkarnerad Rembrant som ger oss en lika tidlös som samtida världsskildring med ett ljus av hopp och försoning som med stark kraft och framfart tränger igenom allt mörker — gudinnan Iris.”

.

2:a pris — Martina Norlén, ”Norrskensslöjan”

3:e pris — Daniel Renner, ”Kometen från istiden”

.

Andreas Holmström, ”Hemma i Vintergatan”

Bengt Ask, ”Vintergatan i nytt ljus”

Daniel Estenberg, ”Månen — delad glädje”

Daniel Sundström, ”M3 — juvelen”

Filip Gloria, ”Hantelnebulosan — en tidsspegel”

Olle Bjernulf, ”Karlavagnen — vägledaren”

Ronnie Svensson, ”Plejadernas framträdande”

Prisutdelning

1:a, 2:a och 3:e-pristagare utsågs på Astro Swedens Grand Opening i Skara lördag 15 april klockan 14.00. Då och där utsågs också vinnaren i juniorkategorin.

Utställning

Förutom den digitala utställningen på Nattmolnet kommer SAAF att anordna en kringvandrande fysisk fotoutställning av vinnarna och de övriga nominerad. Utställningen finns nu initialt i Astro Swedens nya butik i Skara, och därefter kommer den att gå på turné till exempelvis bibliotek och olika stjärnträffar under 2023. Hör gärna av dig till tävlingsansvariga om du vill ställa ut.

.

Kontaktpersoner

Presskontakt:
Fredrik Silow, nås även på telefon 0762-615162.

Tävlingskoordinator:
Claes Martinsson, för information om regler eller om du är intresserad av att ställa ut den kringvandrande astrofotoutställningen.

Tävlingsansvarig:
Christian Bergquist, för specifika frågor gällande bidragen och tävlingen.

.

 

SAAF 40 år — astrofototävling med 40 utvalda objekt!

I samband med vårt 40-årsjubileum arrangerade vi en astrofototävling under hela året med fina priser. Ovan syns de 10 nominerade bidragen i huvudkategorin. Tävlingen var öppen för alla i vårt avlånga land — liten som stor, nykomling som erfaren (de enda som inte fick delta var yrkesfotografer). Eftersom vi firade 40 år fanns det 40 objekt och fenomen att välja mellan för deltagarna i tävlingen. Detta för att synliggöra vår nya observationslista — SAAF-listan.

Välj bland 40 specifika objekt

Astrofototävlingen utgick ifrån SAAF-listan — en helt ny observationslista skapad av våra medlemmar. Den består av 40 noggrant utvalda objekt och fenomen som är tillgängliga från svenska breddgrader. SAAF-listan är främst utformad som observationsutmaning och inspiration för nybörjare, föreningsverksamhet och skolor. Som tävlande skulle man alltså välja bland objekten och fenomenen ur SAAF-listan nedan, klicka här för att se den i sin helhet. Max 3 bidrag kunde totalt lämnas in per deltagare.

Detta är de 40 objekt och fenomen som omfattas av SAAF-listan:

Solen, Månen, Månförmörkelse, Solförmörkelse, Mars, Jupiter, Satellit, Norrsken, Zodiakalljuset, Meteor, Småplanet, Komet, Orion, Karlavagnen, Castor, Epsilon Lyrae, Omikron2 Eridani, Algol, Chi Cygni, Hyaderna, Plejaderna, Dubbelhopen, Messier 13, Messier 3, Hantelnebulosan, Ringnebulosan, Krabbnebulosan, Orionnebulosan, Irisnebulosan, Nordamerikanebulosan, Barnards E, Vintergatsbandet, Andromedagalaxen, Triangelgalaxen, Cigarrgalaxen, NGC 4449, Nålgalaxen, Leotripletten, Virgohopen , 3C 273.

Tävla med ditt personliga perspektiv

I vår astrofototävling står inte slaget om teknisk briljans. Här väger ditt personliga perspektiv, din idé, din egen komposition och berättelse tyngst. Vilken utrustning du har eller vilket objekt du väljer, sätter inte gränsen för hur du kan beröra oss och andra med dina bilder. Vi hoppas att vår jubileumstävling ska bjuda in till bred aktivitet hos landets amatörastronomer men också inspirera många nya och unga att våga kasta sig ut i mörkret och med enkla medel ta upp kampen. Därför delar vi även ut ett pris till bästa junior. Tävlingsperioden löper under hela 2022 och fram t.o.m. 28 februari 2023 som är sista inlämningsdag (perioden förlängd).

Förutom att kanske kika lite på de fina priserna — börja med att läsa vad som gäller för regler och inlämning av bidrag till tävlingen nedan.

Vinn fina priser!

1:a-pris

Förstapriset kommer från AstroSweden, en komplett stjärnföljare för vidvinkelastrofoto: Sky-Watcher Star Adventurer 2i WIFI tracker, Astrofotokit. Dessutom ett helt års medlemskap i SAAF. (Totalt vinstvärde: 6195:– SEK. Eventuell vinstskatt betalas av pristagaren.)

2:a – 3:e-pris

En komplett uppsättning av Fokus, SAAF:s 13 unika amatörastronomiska handledningar med allt från hur du börjar till hur du dyker djupare inom olika områden, totalt över 700 sidor. Dessutom helt års medlemskap i SAAF. (Totalt värde: 1080:- SEK.)

Juniorpriset

En komplett uppsättning av Fokus, SAAF:s 13 unika amatörastronomiska handledningar med allt från hur du börjar till hur du dyker djupare inom olika områden, totalt över 700 sidor. Dessutom helt års medlemskap i SAAF. (Totalt värde: 1080:- SEK.) Priset kan tilldelas den som är under 21 år och som mejlar sitt bidrag till junioradressen nedan.

De 10 bästa bidragen ställs ut

SAAF kommer att anordna både en fysisk och digital fotoutställning av de 10 bästa bidragen inklusive de 4 ovan nämnda pristagare. Utställningen kommer dels att finnas i Astro Swedens butik i Skara, och dels i en turnerande form på bibliotek och olika stjärnträffar under 2023. Utställningen kommer också att finnas i digital form på vår webbsida.

Organisation, jury och bedömning

SAAF har satt samman en jury för att ta fram nomineringar och utse de vinnande bidragen samt bästa junior. Juryn består av medlemmar med stor erfarenhet inom amatörastronomi, astrofoto och naturfoto. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån kriterier som i första hand innefattar kreativitet och originalitet och i andra hand tekniska färdigheter. Deras beslut är slutgiltigt.

Tävlingsansvarig: Christian Bergquist. Tävlingskoordinator: Claes Martinsson. Presskontakt: Fredrik Silow, nås även på telefon 0762-615162. Juryn består av följande medlemmar:

.

Christian Bergquist

Tävlingsansvarig tillika juryns ordförande.
Videoproducent och filmare. Astrofotograferar med inriktning på djuprymd.
Ledare för Astrofotosektionen i SAAF.

Anders Wettergren

Meteorolog på SMHI. Erfaren djuprymdsobservatör och visuell gestaltare av astronomiska observationer.
Styrelsemedlem och redaktör i SAAF.

Victoria Rennerståhl

Naturfotograf och Instagramprofil som lever på att fånga ögonblick under den jämtländska himlen.

Peter Rosén

Pensionerad yrkesfotograf. Astrofotograferar med inriktning på solen och planeterna.
Ledare för Solsystemssektionen i SAAF.

Jörgen Tannerstedt

Lärare kemi och naturvetenskap. Naturfotograf med inriktning på landskap under stjärnhimlen.
En av de drivande krafterna bakom Norrsken Sverige.

Så tävlar du

  • Du som tävlar ska vara folkbokförd i Sverige och bilden ska fotograferas från svensk mark under 2022-01-01–2023-02-28 (perioden förlängd). Vem som helst får vara med utom yrkesverksamma fotografer och personer som är knutna till tävlingens organisation.
  • Sista inlämningsdag är 2023-02-28.
    OBS! Den förlängda tävlingsperioden gäller för samtliga tävlande — även de som redan lämnat in bidrag före uppdateringen (2022-12-21) får dra nytta av denna extra tid.
  • Du får lämna in max 3 tävlingsbidrag (bara från SAAF-listan).
  • Bidrag skickas in till astrofoto40@saaf.se
    För de flesta öppnar länken ovan ett mejl med guidning, annars gäller följande när du skickar:
    Du kan lämna in max 3 bidrag, det spelar ingen roll om du skickar in alla 3 i samma mejl eller i separata. Läs reglerna noga vad som gäller innan du skickar iväg ditt bidrag till tävlingen. För varje bidrag du lämnar in anger du följande:
    1) Motiv ur SAAF-listan som syns i bild.
    2) Ditt förnamn och efternamn.
    3) Plats varifrån bilden är tagen.
    4) Datum och Tid.
    5) Bildberättelse; en text där du som tävlar motiverar bilden genom att berätta varför du fotograferat just det valda motivet.
  • Du som är under 21 år skickar in bidrag till astrofoto40junior@saaf.se för att ha möjligheten att kunna bli utsedd till bästa junior. För de flesta öppnar länken ett mejl med guidning, annars gäller samma som ovan. Tänk på att du dessutom behöver ange din ålder om du ska kunna delta som junior!
  • Ett bidrag ska bestå av en bild, bildinformation samt en bildbeskrivning. Bildinformation ska vara enligt ovan beskrivning. Bilder ska lämnas i jpeg-format, längsta sida minst 2400 pixlar.
  • Tänk på att dina bidrag inte får publiceras någon annan stans innan tävlingen är avgjord.
  • Genom att skicka in ett bidrag samtycker du som deltagare till tävlingsreglerna och garanterar att du är upphovsperson och ensam upphovsrättsinnehavare.
  • Ladda ner och läs tävlingsreglerna nedan.

Regler

För att kunna bidra på rätt sätt och inte göra några onödiga misstag som kan försvårar för juryns arbete eller äventyra dina chanser att vinna, är det viktigt att du följer astrofototävlingens regelverk. Här kan du ladda ner dem för läsning och eventuell utskrift: