Astrofotosektionen

Sektionen är till för dig som har foto som hobby och är intresserad av astronomi. Vi välkomnar allt från nybörjare till mer avancerade astrofotografer.

Verksamhet

Sektionens syfte är att sprida erfarenheter om astrofotografering. Sektionens verksamhet är till för alla som på något sätt är intresserade av astrofotografering, som känner att de vill utvecklas, få tips samt lära dig mer om utrustning, teknik och inte minst om bildbehandling av astrofoton.

Vi håller månadsvis virtuella träffar där medlemmar bidrar med föredrag och diskussioner. Kvartalsvis kommer vi ha mer djupgående föreläsningar inom olika områden (se nedan).

I framtiden planeras också astrofotoaktiviteter i samband med stjärnträffar runt om i Sverige.

Sektionsmöten

2021-03-04 klockan 19.00 – Astrofotokafé, premiär
Ett socialt och avslappnat astrofotomöte som hålls virtuellt via SAAF:s sektionskanal på Google Meet. Litet föredrag om bildbehandling. Svar på deltagarnas frågor och diskussioner.

2021-03-25 klockan 19.00 – Webbföredrag APP
Mabula Haverkamp (bilden ovan), upphovsman till mjukvaran Astro Pixel Processor (APP) håller en föreläsning och demonstration om programvaran. APP är en av de mer kompletta mjukvarorna för stackning och efterbearbetning av astrofoton. Föredraget hålls på engelska, efteråt har deltagarna möjlighet att ställa frågor. Kvällen avslutas med ”Astrofotohjälpen” då framförallt de som är nybörjare kan ställa frågor runt allt mellan himmel och jord som ni behöver hjälp med, ingen fråga är för liten. Klicka här för att läsa mer om APP och varför inte ladda ner en 30-dagars testversion.

Intresserad?
Mejla till claes.martinsson [at] saaf.se så får du en inbjudan.

Ledning

Sektionsledare
Christian Bergquist

Bor i Stockholm och har alltid varit intresserad av naturvetenskap. Är aktiv astrofotograf sedan ett antal år tillbaka. Fotograferar mest djuprymdsobjekt och är intresserad av bildbehandling.

Biträdande sektionsledare
Claes Martinsson

Kalmarit som har varit intresserad av astronomi sedan barnsben och började astrofota på riktigt då jag köpte min första stillbildskamera. Är främst intresserad av tekniken bakom astrofotografering samt vackra astrofotografier.

Christian Bergquist
Styrelseledamot
Ledare för Astrofotosektionen
Eriksbergsvägen13A, 19141 Sollentuna
astrofoto[a]saaf.se
christian.bergquist[a]saaf.se