Stjärnhimlen under våren

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Vårstjärnbilderna har därmed intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.

Arkturus

Arkturus är, efter Sirius, den ljusaste stjärnan som vi kan se från våra latituder. Ta hjälp av Karlavagnen för att hitta den. Arkturus är en jättestjärna och har en klar orange färgskiftning, särskilt om man ser på den i kikare eller teleskop. 

Mizar

Mizar, mitt i Karlavagnens stång, är kanske himlens mest kända dubbelstjärna. Alla med normal syn kan se den lilla stjärnan Alcor precis intill. I teleskop ser man att Mizar själv är dubbel. Den svaga stjärnan mellan Mizar och Alcor hör däremot inte till systemet.

Algeiba

Algeiba i Lejonet är en uppskattad dubbelstjärna som går att lösa upp med teleskopet. I större förstoring delas den upp i två nästan lika ljusa stjärnor, båda fint gyllengula. 

Messier 3

Messier 3 hör till de så kallade klotformiga stjärnhoparna, som är bollar av 100 000-tals stjärnor. Messier 3 är en av de bästa i sin klass men är för kikaren bara en suddig fläck med lite ljusare mitt. Den ska ses i stora teleskop om man vill lösa upp den ända in till kärnan.

Malströmsgalaxen

Virvelgalaxen (Messier 51) är en spiralgalax, precis som Vintergatan. Den är vänd mot oss och visar upp samma typ av spiralstruktur (därav namnet på galaxen). För att se spiralmönstret lätt behövs det större teleskop. Det finns en mindre satellitgalax intill och den kan ses redan i mindre teleskop.

Bikupan

Bikupan (Messier 44) är namnet på en öppen stjärnhop som ligger i mitten av Kräftans stjärnbild. Stor som dubbla måndiametern kan den ses för blotta ögat som en suddig fläck. Kikaren avslöjar lätt att det är en gles stjärnsamling.