Bli medlem i SAAF — expandera ditt universum!

Vi erbjuder unika resurser till alla som vill utveckla sitt amatörastronomiska intresse. I SAAF träffar du likasinnade från alla delar av landet som delar din passion för natthimlen. Vi studerar stjärnhimlen med blotta ögat, genom teleskop och kameror. En del bygger egna teleskop, slipar speglar och programmerar elektroniklösningar. Andra bara njuter. Vi träffas i vårt forum, på digitala möten och webbinarier, i workshops och på stjärnträffar runtom i landet för att dela våra kunskaper, observationer, bilder och resultaten av våra astronomiska mätningar. Lär dig grunderna i våra nybörjarguider, fortsätt utvecklas genom våra astronomiska handledningar och ta del av – och dela med dig av – tips, inspiration och kunskap i vår tidskrift. Och sist men inte minst, ta dig bortom horisonten med vårt fjärrteleskop i Spanien. Möjligheterna är näst intill oändliga.

Välkommen som medlem, när som helst under året!

Digitalt eller traditionellt medlemskap

Vi erbjuder två möjligheter att vara medlem i SAAF. Med ett digitalt medlemskap kan du läsa Telescopium och våra andra publikationer genom digital access på vår hemsida. Det traditionella medlemskapet ger dig (förutom digital access) fyra tryckta fina nummer tidskriften hem i brevlådan – och i samband med nummer fyra i december även SAAF:s astronomiska kalender. Läs mer om de två olika valen, och respektive ungdomspriser nedan.

Digitalt medlemskap

1 år för 200:- SEK
(95:- SEK för ungdom under 18 år)

 • 4 digitala nummer per år av vår tidskrift Telescopium
 • Digital tillgång till SAAF:s astronomiska kalender
 • Access till SAAF:s fjärrteleskop med observationstid till förmånligt pris
 • Möjlighet att vara medlem i våra sektioner och delta i deras verksamheter, digitala möten och webbinarier
 • Tillgång till det digitala arkivet med bland annat tidigare utgivna nummer av Telescopium + Natt + samtliga 13 nummer av Fokus + den astronomiska kalendern
 • Tillgång till arkiverade webbinarier
 • Kostnadsfritt inträde till träffar och arrangemang anknutna till SAAF
 • Medlemsrabatt i SAAF-butiken

Traditionellt medlemskap

1 år för 300:- SEK
(195:- SEK för ungdom under 18 år)

 • 4 tryckta nummer per år hem i brevlådan av vår tidskrift Telescopium
 • SAAF:s astronomiska kalender (i samband med Telescopium nr 4 varje år) — en tryckt plansch i ungefär A2-storlek ger såväl överskådlig som detaljerad astronomisk information över årets händelser
 • Access till SAAF:s fjärrteleskop med observationstid till förmånligt pris
 • Möjlighet att vara medlem i våra sektioner och delta i deras verksamheter, digitala möten och webbinarier
 • Tillgång till det digitala arkivet med bland annat tidigare utgivna nummer av Telescopium + Natt + samtliga 13 nummer av Fokus + den astronomiska kalendern
 • Tillgång till arkiverade webbinarier
 • Kostnadsfritt inträde till träffar och arrangemang anknutna till SAAF
 • Medlemsrabatt i SAAF-butiken
 • Ca 14% rabatt* på tidskriften Sky & Telescope. Gäller enbart för traditionell prenumeration såväl hos dem som hos oss.

*)Rabatten kan variera något beroende på dollarkurs och S&T:s prissättningar. Pris med rabatt per januari 2024: $76,75 (ord. pris $88,75) = 13,52%. Vid intresse kontaktas ordforande@saaf.se för att ta del av erbjudandet genom en webblänk, innan köp hos S&T genomförs!

Levereras enbart inom Sverige.
Delivered only within Sweden.

Bli medlem här och nu

Klicka på ”Bli medlem” nedan för att köpa ett medlemskap, du anger vilken typ av medlemskap du önskar i droplisten längst ner på registreringssidan.


Digitalt provex

För dig som inte är medlem i SAAF eller som är medlem och ännu inte har aktiverat ditt användarkonto för att logga in på saaf.se, finns här ovan ett öppet digitalt provexemplar av Telescopium att läsa.

Hur blir jag medlem?

Du blir medlem genom att betala in medlemsavgiften här via webbsidan med Paypal eller kontokort.

När du betalar online registrerar du dina kontaktuppgifter och om du vill vara med i någon av sektionerna. För den e-postadress du anger skapas automatiskt ett användarkonto för att du ska kunna logga in här på SAAF:s webbsida. Efter inloggning kan du uppdatera dina uppgifter och inställningar själv, läsa många tidigare utgivna publikationer och se på arkiverade webbinarier.


Obs! Aktiveringsmejl och välkomstmejl från oss kan lätt hamna i skräpposten i din mejlklient — håll utkik där efter mejl från ”wordpress@saaf.se”!

Medlemsavgifter

Traditionellt (se innehåll ovan)

 • Vuxna (över 18 år): 300 kr (1 år)
 • Ungdomar (18 år eller yngre):
  195 kr (1 år)
 • Sektionerna är kostnadsfria.

Digitalt (se innehåll ovan)

 • Vuxna (över 18 år): 200 kr (1 år)
 • Ungdomar (18 år eller yngre):
  95 kr (1 år)
 • Sektionerna är kostnadsfria.

Förmånliga avgifter finns för anslutning av lokalföreningar, för mer information kontakta SAAF:s ordförande.


Sektioner

SAAF:s sektioner är arbetsgrupper som specialiserar sig inom ett visst område av amatörastronomin. Alla SAAF-medlemmar är välkomna till sektionerna.

Du blir medlem i en sektion när du betalar medlemsavgiften online via ditt medlemskonto. Om du inte har ett användarkonto kan du skapa ett sådant på sidan ”Bli medlem” (klicka på ”Aktivera konto”) och ange din önskade sektion där.

Sektionsförmåner

Som medlem i SAAF:s sektioner har du möjlighet att låna följande observationshjälpmedel. Ett krav är att du som aktiv observatör bidrar till sektionens verksamhet genom att rapportera in dina observationer för arkivering och analys.

 • Johnson/Bessel V-filter i 1,25″ fattning för fotometriska observationer av variabler eller kometer.
 • Licens för MPO Canopus/PhotoRed, en mjukvara för astrometri och fotometri av (rörliga) objekt (småkroppar) och analys av ljuskurvor inklusive periodbestämning och plottning. En intressant funktion är sökning av nya variabla stjärnor i ett fält.
 • Medlemmar i Fjärrteleskopsektionen kan köpa billig observationstid på SAAF:s fjärrteleskop i Spanien – Margareta Westlundteleskopet.

Hör av dig till ordföranden eller sektionsledarna om du är intresserad av att bidra aktivt till sektionsverksamheten och ta del av dessa sektionsförmåner.

Redan SAAF-medlem — men inget användarkonto?
Dags att aktivera.

Under 2024 behöver samtliga medlemmar aktivera sina användarkonton. Ditt användarkonto är kopplat till ditt medlemskap och är nödvändigt för att du exempelvis ska kunna betala ditt medlemskap i fortsättningen.

Sedan januari 2024 erbjuder vi inte längre inbetalning via plusgiro eller bankgiro. Om du är gruppansluten medlem betalar du som vanligt via din lokalförening, men du behöver fortfarande skaffa ett användarkonto.

Genom ditt användarkonto kan du även se och uppdatera dina medlemsuppgifter och få tillgång till alla våra amatörastronomiska medlemsresurser på saaf.se – som att läsa tidigare publikationer, titta på inspelade webbinarier och köpa access till fjärrteleskopet.

Kontot är också nödvändigt för SAAF:s medlemskommunikation, exempelvis nyhetsbrev och årsmöteskallelser.

Många medlemmar i SAAF har redan ett användarkonto på saaf.se – aktivera ditt idag!