Välkommen till jubileumsträff på Öland 25 – 27 augusti!

I år firar vi att SAAF fyller 40 år. Med astronomiska mått mätt är det ingen uppseendeväckande siffra men inom svensk amatörastronomi står vår 40-årsdag som bevis på ett livskraftigt existensberättigande. När vi bildades 1982 lades grunden till den första renodlade amatörastronomiska riksföreningen i landets historia — Svensk AmatörAstronomisk Förening, SAAF kort och gott.

Idag, 40 år senare, fortsätter vår förening att samla de som älskar att utöva sitt intresse för astronomi i praktiken, oavsett om man är nybörjare eller guru. Och det är precis vad vi hoppas kunna göra under vår jubileumsträff! Där och då vill vi manifestera själva essensen av amatörastronomi — insvepta i en varm bris, under en mörk himmel, med allsköns teleskop, folk och familjer, njuta av vad vårt universum har att bjuda, dela med oss av historier, kunskaper och inte minst inspirera varandra till nya projekt.

SAAF:s jubileumsträff + Sagittarius 2022
Tid: 25 – 27 augusti
Plats: Folkets hus, Södra Möckleby, Öland

Lördag 27 augusti — en dag för alla

Lördag 27 augusti är SAAF:s jubileumsdag. Då välkomnar vi också allmänheten till de föreläsningar vi planerar. Här kan man prata med astronomer, titta på teleskop, köpa utrustning, observera solen, ställa hur många konstiga frågor man vill och vara uppe till sena timmen och få en visning av vad stjärnhimlen har att erbjuda — om vädret tillåter.

Vår jubileumsdag är öppen för alla som är oändligt nyfikna!

.

25 + 26 augusti — träffpunkt för amatörastronomer

Den lokala föreningen GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, anordnar varje år en träff under namnet Sagittarius vid denna tidpunkt. Efter två års uppehåll är det nu äntligen dags för den 30:e Sagittariusträffen som i år blir ett samarrangemang mellan SAAF och GAF — ett dubbeljubileum att fira! Traditionsenligt är Sagittarius en träffpunkt i tid och rum för semestertrötta och observationssugna amatörastronomer. Även om träffen i år sammanfaller med SAAF:s jubileum, bjuder den på lika stora möjligheter till spontanitet som vanligt. Under 25 – 26 augusti ges det utrymme för observationer, spontanföredrag, workshoppar och förhoppningsvis en gemensam middag. Och så klart — en del smygstartar som vanligt redan på onsdag kväll.

Välkommen!

Preliminära hållpunkter och information

 

Föreläsningar

Vi planerar öppna föreläsningar för såväl medlemmar som allmänhet på dagtid under lördagen. Såväl planerade som spontana föreläsningar för amatörastronomer ges det utrymme för under torsdag och fredag.

Mer info kommer.

Workshoppar

SAAF:s astrofotosektion planerar en workshop om astrofotografering under fredagen. Perfekt för de som tänker vara med i vår astrofototävling.

Mer info kommer.

Observationer

Vid bra väder bjuds allmänheten in till visning av solen dagtid på lördag och av stjärnhimlen på kvällen kl 21.00 – 23.00. (Plats bestäms senare.) SAAF:s medlemmar och andra amatörastronomer håller till på mörka observationsplatser på södra Öland.

Mer info kommer.

Boka tid och håll utkik!

Just nu arbetar vi för fullt med att samordna, planera, fixa föredragshållare och teleskoputställare, samla information om bra observationsplatser, var man kan bo och äta och mycket annat. Håll utkik efter uppdateringar. Har du frågor om jubileumsträffen eller vill bidra med något är du välkommen att kontakta SAAF:s ordförande Fredrik Silow på ordforande[a]saaf.se eller på telefonnummer 0762-615162.

Boka 25 – 27 augusti i din kalender och gärna ett boende i närheten av Södra Möckleby redan nu.

Vi ses på Öland!

LÄS MER OM VÅRT 40-ÅRSJUBILEUM

Bild ovan: Jörgen Tannerstedt. Övriga bilder: Grönhögens Astronomiska Förening och SAAF