2022 firade SAAF 40-årsjubileum.
Denna sida är ett arkiv över våra aktiviteter.

Under 2022 firade SAAF något som med astronomiska mått mätt inte är särskilt gammalt, men ändå väldigt speciellt. När Göran Hasse initialt drämde ordförandeklubban i bordet 1982, lades grunden till den första renodlade amatörastronomiska riksföreningen i landets historia.

Svensk AmatörAstronomisk Förening, SAAF kort och gott, samlar idag alla som älskar att utöva sitt astronomiintresse i praktiken. Beroende på vem du frågar kan amatörastronomi handla om allt från en orimlig passion för optik eller teknik till en livsfilosofi, ett naturintresse, personlig utveckling, upptäckarglädje eller till och med att bidra till vetenskapen. Under jubileumsåret lyfte vi på olika sätt fram och synliggjorde ett intresse som är större än vad de flesta tror.

Tack vare aktiviteterna och vårt jubileumserbjudande kunde vi vid årets slut välkomna över 60 nya medlemmar!


Jubileumserbjudande på medlemskap under 2022:
40 år — 40 kronor rabatt!

Under hela 2022 erbjöd vi nykomlingar och återvändare ett första årsmedlemskap till 40 kronors rabatt. Observera att detta erbjudande enbart gällde t.o.m 2022-12-31 och gäller alltså inte längre.

Här är några av aktiviteterna från programmet

SAAF 40 år — astrofototävling med 40 utvalda objekt!

I samband med vårt 40-årsjubileum arrangerar vi fram t.o.m 2023-02-28 en astrofototävling med fina priser. Tävlingen är öppen för alla i vårt avlånga land — liten som stor, nykomling som erfaren (de enda som inte får delta är yrkesfotografer). Eftersom vi firar 40 år finns det 40 objekt att välja mellan för deltagarna i tävlingen. Vilka skulle du vilja ta dig an?

SAAF-listan är här, med sina 40 noggrant utvalda objekt. Tack till alla förslag!

En del kända objektkataloger har blivit till observationslistor och utmaningar inom amatörastronomikretsar, till och med till maraton för den mest inbitne. Messierlistan är kanske det mest kända exemplet, Caldwellistan och Herschel 400-objekten är andra exempel för de som vill nörda ner sig i djuprymden.

I och med vårt 40-årsjubileum vill vi tillsammans skapa och sprida en observationslista som är användbar — speciellt för nybörjare och inte minst för svenska breddgrader. Och visst känns 40 stycken objekt lika passande som lagom.

Vi började vårt jubileumsår med att utlysa en inlämning av bidrag till SAAF-listan. Nitton av våra medlemmar har kommit med många fina förslag och Johan Warell i SAAF har varit ansvarig redaktör för arbetet med listan. Nu är den klar! Det återstår en del arbete med att färdigställa all information, guidning och bilder men listan går att använda i sin grundform redan nu och har fått en egen sida.

Börja gärna använda och sprida den, gör den till en personlig utmaning, använd den som observationslista i din lokala förening eller varför inte till ett projekt i din skolklass?

Dela med dig av dina astronomiska minnen. Högt som lågt.

Som ett led i firandet av SAAF:s historia samlade vi in personliga amatörastronomiska minnen och berättelser. Vi är nyfikna på vad hobbyn betyder för dig som amatörastronom. Bidrag är fortfarande välkomna även om jubileumsåret är över!

Skriv något kort, långt, högt eller lågt om någon minnesvärd episod ur ditt liv under stjärnhimlen med teleskop och kikare.

Det kan handla om något himmelsfenomen eller observation av något objekt som gjort intryck, något speciellt foto- eller teleskoptekniskt du tyckt varit kul, någon amatörastronom som varit betydelsefull för din utveckling som amatör, en verksamhet i någon lokalförening som du vill lyfta fram, böcker och tidskrifter som varit inspirationskällor — allt för att bidra till vår kunskap om amatörastronomins historia inom och utom SAAF.

Skriv ner dina minnen och skicka till minnen[a]saaf.se. Vi ser fram emot ditt bidrag!

Välkommen till vår jubileumsträff på södra Öland, 25–27 augusti.

Vårt officiella firande ägde rum lördagen den 27 augusti 2022 i samband med Sagittariusträffen den 25–27 augusti 2022. En efterlängtad fysisk träff i samverkan med Grönhögens Astronomiska Förening.

Under träffen möttes 75 glada amatörastronomer från hela landet under tre dagar och nätter. Förutom observationer under en mörk sensommarhimmel såg nog de flesta fram emot att få träffas. Så även om dagarna bjöd på ett fullspäckat program med många intressanta föredrag, fylldes mellanrumtiden till brädden av ett intensivt mingel och många skratt.

Frågor

Har du frågor om SAAF:s 40-årsfirande, om några av ovanstående projekt och händelser är du välkommen att kontakta SAAF:s ordförande Fredrik Silow på ordforande[a]saaf.se eller på telefonnummer 0762-615162.