40 år av nydanande praktisk amatörastronomi för alla

I år firar vi något som med astronomiska mått mätt inte är särskilt gammalt, men ändå väldigt speciellt. När Göran Hasse initialt drämde ordförandeklubban i bordet 1982, lades grunden till den första renodlade amatörastronomiska riksföreningen i landets historia.

Svensk AmatörAstronomisk Förening, SAAF kort och gott, samlar idag alla som älskar att utöva sitt astronomiintresse i praktiken. Beroende på vem du frågar kan amatörastronomi handla om allt från en orimlig passion för optik eller teknik till en livsfilosofi, ett naturintresse, personlig utveckling, upptäckarglädje eller till och med att bidra till vetenskapen. Under året hoppas vi på olika sätt kunna lyfta fram och synliggöra ett intresse som är större än vad de flesta tror.

Välkommen att delta i firandet av ett ganska ungt universum för nörderi på alla nivåer — Nördiversum.


LÄS MER OM SAAF

Jubileumserbjudande på medlemskap:
40 år — 40 kronor rabatt!

Har du just upptäckt SAAF eller var det ett tag sedan du var medlem? Grattis! Under hela 2022 erbjuder vi nykomlingar och återvändare* ett första årsmedlemskap för bara 210:- SEK (ord. pris 250:- SEK).**

*) Erbjudandet gäller för de som är bosatta i Sverige och inte varit medlemmar i SAAF under de senaste 6 månaderna fr.o.m. beställningsdatum. Du som redan är medlem förnyar ditt medlemskap som vanligt, till ordinarie pris. **) Erbjudandet gäller t.o.m 2022-12-31.


BLI MEDLEM

Här är några saker på årets program.
Välkommen att delta i firandet!

SAAF 40 år — astrofototävling med 40 utvalda objekt!

I samband med vårt 40-årsjubileum arrangerar vi en astrofototävling under hela året med fina priser. Tävlingen är öppen för alla i vårt avlånga land — liten som stor, nykomling som erfaren (de enda som inte får delta är yrkesfotografer). Eftersom vi firar 40 år finns det 40 objekt att välja mellan för deltagarna i tävlingen. Vilka skulle du vilja ta dig an?

TILL TÄVLINGSSIDAN

SAAF-listan är här, med sina 40 noggrant utvalda objekt. Tack till alla förslag!

En del kända objektkataloger har blivit till observationslistor och utmaningar inom amatörastronomikretsar, till och med till maraton för den mest inbitne. Messierlistan är kanske det mest kända exemplet, Caldwellistan och Herschel 400-objekten är andra exempel för de som vill nörda ner sig i djuprymden.

I och med vårt 40-årsjubileum vill vi tillsammans skapa och sprida en observationslista som är användbar — speciellt för nybörjare och inte minst för svenska breddgrader. Och visst känns 40 stycken objekt lika passande som lagom.

Vi började vårt jubileumsår med att utlysa en inlämning av bidrag till SAAF-listan. Nitton av våra medlemmar har kommit med många fina förslag och Johan Warell i SAAF har varit ansvarig redaktör för arbetet med listan. Nu är den klar! Det återstår en del arbete med att färdigställa all information, guidning och bilder men listan går att använda i sin grundform redan nu och har fått en egen sida.

Börja gärna använda och sprida den, gör den till en personlig utmaning, använd den som observationslista i din lokala förening eller varför inte till ett projekt i din skolklass?

SAAF-LISTAN

Dela med dig av dina astronomiska minnen. Högt som lågt.

Som ett led i firandet av SAAF:s historia vill vi gärna samla in personliga amatörastronomiska minnen och berättelser. Vi är nyfikna på vad hobbyn betyder för dig som amatörastronom.

Skriv något kort, långt, högt eller lågt om någon minnesvärd episod ur ditt liv under stjärnhimlen med teleskop och kikare. Det kan handla om något himmelsfenomen eller observation av något objekt som gjort intryck, något speciellt foto- eller teleskoptekniskt du tyckt varit kul, någon amatörastronom som varit betydelsefull för din utveckling som amatör, en verksamhet i någon lokalförening som du vill lyfta fram, böcker och tidskrifter som varit inspirationskällor — allt för att bidra till vår kunskap om amatörastronomins historia inom och utom SAAF.

Skriv ner dina minnen och skicka till minnen[a]saaf.se. Vi ser fram emot ditt bidrag!

Mejla ett minne

Välkommen till vår jubileumsträff på södra Öland, 25–27 augusti.

Vårt officiella firande planeras äga rum lördagen den 27 augusti i samband med Sagittariusträffen den 25–27 augusti 2022. Om världshälsoläget tillåter blir det i första hand en efterlängtad fysisk träff i samverkan med Grönhögens Astronomiska Förening.

Vi hyser stora förhoppningar om att kunna samlas där för att manifestera själva essensen av amatörastronomi — att tillsammans under en mörk himmel, med allsköns teleskop, folk och familjer, få njuta av vad vårt universum har att bjuda och dela med oss av historier, kunskaper och inte minst inspirera varandra till nya projekt.

LÄS MER

Alla frågor och bidrag är välkomna

Har du frågor om 40-årsfirandet, om några av ovanstående projekt och händelser, eller vill bidra med något du gärna vill se under jubileumsåret är du välkommen att kontakta SAAF:s ordförande Fredrik Silow på ordforande[a]saaf.se eller på telefonnummer 0762-615162.

Skicka ett mejl