Syfte

Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) är en rikstäckande förening med syfte att främja amatörastronomi och att sprida intresset för astronomi i landet. SAAF är en ideell förening vars medlemmar arbetar utan ekonomisk vinning. Alla med astronomiskt intresse är välkomna som medlemmar!

Verksamhet

Sedan starten 1982 har Svensk AmatörAstronomisk Förening publicerat astronomisk information, anordnat stjärnträffar och väglett amatörastronomer och intresserade i studiet av stjärnhimlen, både lekmannamässigt och mer vetenskapligt. Vårt fokus ligger på praktisk amatörastronomi av olika slag. I detta begrepp ingår allt från egna upplevelser av astronomi under stjärnhimlen eller från fåtöljen till teleskopbygge och seriösa teleskopobservationer med blotta ögat eller CCD-kamera.

För dig som är nybörjare

Inom SAAF uppmuntra till observationer av stjärnhimlen båda alla möjliga sätt. Fokusserien är en hjälp för nybörjare att komma igång och för mer avancerade amatörer att sprida sitt kunnande.

Du kanske blir inspirerad genom att utföra våra observationsprojekt? Lär dig känna himlen genom att söka upp de ljusa planeterna och stjärnbilderna, och använd teleskopet för att hitta 50 ljusa stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Det hela premieras med en utmärkelse och ett diplom! Ta gärna hjälp av Natt i din utforskning, en introduktion för nybörjare till himlen!

Läs mer

För dig med specialintresse

De mer specialiserade amatörerna samlas i våra sektioner som fokuserar sin verksamhet på särskilda typer av objekt eller ämnesområden i astronomin. Sektionsledarna är erfarna amatörastronomer med mycket god kunskap inom sina specialområden. I Fokus avhandlas teman som ligger inom sektionernas arbetsfält och flera av Fokusguiderna är observationshandledningar för sektionerna.

Läs mer

Träffas och diskutera astronomi!

Det finns många ställen att lära sig om astronomi och diskutera med likasinnade andra. Först och främst rekommenderar vi de lokala föreningarna och stjärnträffarna. Resten av tiden kan du byta erfarenheter med andra amatörer på Astronet eller på SAAF:s Facebooksida. Titta in och gilla oss!

Läs mer

Telescopium

SAAF:s tidskrift Telescopium med temanumren Fokus utkommer med fyra nummer per år. Tidskriften skrivs av amatörer för amatörer och innehåller unikt svenskt material. Artiklarna handlar om allt inom astronomin, med betoning på amatörastronomi. I Telescopium kan du läsa om observationer av astronomiska objekt, CCD-fotografering och om hemmabyggda observatorier och teleskop.

Fokusnumren är handledning till särskilda områden inom amatörastronomin och skrivs av erfarna amatörastronomer i samverkan med redaktionen.

Läs mer

Stöd till amatörastronomin

Kopplingen till lokala föreningar och stjärnträffar är grundläggande för SAAF, eftersom det är i dessa som mycket av den praktiska verksamheten och den personliga kontakten mellan amatörastronomer och med allmänheten sker. Vi stöder lokal verksamhet med bland annat förmånliga erbjudanden om SAAF-medlemskap via amatörastronomiska föreningar, som bland annat innebär att dessa får Telescopium och Fokus samt webbplatsutrymme på SAAF:s server.

SAAF stödjer även arrangemang som stjärnträffar och andra projekt ekonomiskt.

Läs mer

Astronomiska projekt och utmärkelser

SAAF utdelar två olika priser till amatörastronomer som presterat det lilla extra. Från 2010 utdelas årligen det Amatörastronomiska priset till den eller de som gjort en lovvärd insats för amatörastronomin lokalt, regionalt eller nationellt. “Mästarbeviset”, Margareta Westlund-priset, tilldelas amatörastronomer som med gör vetenskapligt intressanta studier av eller upptäckter på himlen.

Läs mer

Vill du veta mer?

Kanske funderar du på vad som finns ute i rymden och vill lära dig mer? Kanske är du i färd med att köpa ditt första teleskop? Kanske vill du aktivera dig i föreningslivet? Kanske vill du förkovra dig djupare i ditt amatörastronomsia intresse? Då är Svensk AmatörAstronomisk Förening något för dig!

Kontakta ordföranden om du har frågor!

Läs mer