Sektionsträffen 2017 i Beddingestrand

Välkommen till Sektionsträff med Messiermaraton i Skåne!

Den 24-26 mars 2017 träffas vi i Beddingestrand på Skånes sydkust för att inom ramen för SAAF:s sektionsverksamhet diskutera observationell och praktisk amatörastronomi. Nattetid studerar vi Messierobjekten vid klart väder – mars månad är en ypperlig tidpunkt att köra Messiermaraton! SAAF håller dessutom årsmöte 25 mars.

Denna sektionsträff är en uppföljning av sektionsträffen 2015 i Skara på AstroSweden med Christer Kjellner som värd. Vårt läge i tid och rum denna gång gör att vi även kan kombinera programmet med observationer under två nätter om vädret tillåter, och en ny plats gör att vi kan nå andra medlemmar och se nya platser.

Den lilla orten Beddingestrand på Skånes sydkust ligger mellan Trelleborg och Ystad. Vår bas är Garnhuset precis invid strandbrinken, som erbjuder en förträfflig observationsplats med fin himmel och låg horisont. Den mörkaste delen av himlen finner vi mot öster och söder där himlen möter havet långt ut över Östersjön. Här finns gott om plats att ställa upp teleskop och Vintergatan strålar i all sin prakt vid klart väder.

Precis som vid första sektionsträffen hoppas vi på gott deltagande av aktiva observatörer som berättar om sina projekt både inom och utom sektionernas program. Här finns chansen att diskutera allt inom observationer från meteorer till djuprymdsobjekt, och tekniker som fotometri, astrometri och bildbehandling. Självklart ser vi gärna presentationer om utrustning och teleskop också. Föredragen blir 30 eller 60 minuter långa. Det går också att hålla praktisk workshop under stjärnorna vid klart väder eller i Garnhuset vid mulet väder.

Om programmet

Syftet med träffen är att stärka samarbetet mellan amatörastronomer i landet, fördjupa kunskaperna och inspirera deltagarna att pröva på nya projekt och utveckla sitt intresse. De aktiva sektionerna i SAAF (Djuprymd, Historik, Ockultationer, Solsystemet och Variabler) har ett väl förankrat program och samarbete med medlemmarna och internationella organisationer genom observationshandledningar, e-postutskick, observationsdatabaser och vetenskapliga publikationer. Inom sektionerna finns stora möjligheter att aktivera sig och växa i sitt intresse tillsammans med likasinnade, och dra nytta av de internationella kontakterna.

Denna gång blir det även ett pro-am-inslag i programmet genom besöket av Erik Stempels, astronom vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet. Eric berättar om det svenska meteornätverket och resultat därifrån. Ett antal amatörer och föreningar har meteorkameror som ingår i nätverket. Kanske är du själv intresserad av att sätta upp en station? Mer info om projektet.

Vi besöker Håkan Barregårds observatorium i Beddingestrand och Johan Warells observatorium söder om Skurup. Vi hoppas kunna ha en samling med teleskop och kikare av olika storlekar på plats för att kunna jämföra optik och funktionalitet, både dagtid och under stjärnorna. Det kommer finnas en 25 cm dobson och förhoppningsvis även en 30 cm dobson för allmänt bruk. Vi drar ut elkablar till observationsplatsen, men ta med egna förlängningssladdar som räcker till din egen utrustning.

Plats och anmälan

Beddingestrand går att nå med allmänna kommunikationer (sök resor till Beddinget strand Käringtandsvägen på Skånetrafiken. I Garnhuset finns föreläsningssal och kök med möjlighet att värma och laga mat (Googlekarta).

SAAF-medlemmar är välkomna att delta utan kostnad. Övriga betalar en deltagaravgift på 250:- vilket även inkluderar ett årsmedlemskap i SAAF. Betala avgiften innan träffen, se info på SAAF:s webb). Anmäl dig till träffen genom ett mejl till Johan Warell (johan.warell snabel-a saaf.se) som även besvarar frågor om programmet och tar emot anmälningar om föredrag (fredag kväll, lördag och söndag förmiddag; 30 min, 60 min eller workshop). Vi planerar att inta lördagens middag gemensamt på en restaurang på orten, så anmäl om du önskar delta även på den. Frågor om lokalen, observationsplatsen och kommunikationer besvaras av Håkan Barregård (htbbar snabel-a gmail.com).

Program

Om vädret blir bra nog för att genomföra ett komplett Messiermaraton kan vi behöva justera tider och program. Vi håller kaffepaus när det passar! (Programmet uppdateras kontinuerligt vid behov.)

Fredag 24 mars

18:00 Anmälning. Förberedelser inför Messiermaraton.

20:00 Observationer/Messiermaraton. Om mulet väder anordnas workshop eller föredrag.  

Lördag 25 mars

09:30 Invigning.

09:35 Tema: Solsystemet
Eric Stempels: “Det svenska meteornätverket”
Johan Warell: “Meteoritsökning vid Ivösjön”
Johan Warell: “Internationellt samarbete kring planetobservationer”

11:30 SAAF:s årsmöte.

12:00 Lunch.

13:30 Föredrag
Hans Bengtsson: “Visuella observationer av variabler”
Nils Olof Carlin: “Synsinnet och astronomiska observationer”
Ulf R Johansson: “En dinosaurs funderingar”

15:30 Studiebesök på Håkan Barregårds observatorium, Beddingestrand, samt Johan Warells observatorium, Lindby (samåkning).

18:00 Gemensam middag på restaurang i Beddingestrand. (Obs! Anmälan krävs)

20:00 Observationer/Messiermaraton. Om mulet väder anordnas workshop eller föredrag.

Söndag 26 mars

09:30 Tema: Djuprymd
Torbjörn Holmqvist: “Efter Messierobjekten: Herschelobjekten”
Anders Wettergren: “Teckningar av djuprymdsobjekt vid teleskopet”
Mikael Anderlund: “Observationslistor och rapporter för visuella djuprymdsobservationer”

11:30 Diskussioner och öppen arena

12:00 Avslutning

Alla deltagare är särskilt inbjudna till Stjärnhuset i Kivik som har spcecialöppet för SAAF-medlemmar på fredag 11-16 och söndag 12-16, utöver vanligt lördagsöppet 11-16. Robert och Maria ger minst 5% SAAF-rabatt på allt i butiken och upp till 10% på en hel massa tillbehör!

På söndag eftermiddag är intresserade inbjudna till studiebesök på Tycho Braheobservatoriet i Oxie. Kontakta Peter Linde (peter snabel-a astro.lu.se) för mer information!

Boende

* Stuga 4-bädd 900:-/natt, inga sänkläder. 400 m från Garnhuset, mitt emot närmast nedanstående. Kerstin & Christer Rosberg. Smörblommevägen 2, 231 75 Beddingestrand. Tel. 0410-24202, 0734-356202.

* “Strandvilla”. 2 stugor för upp till 4 pers i varje, 800:-/per natt, sängkläder och frukost kan fås mot tillägg. Finns också ett dubbelrum med B&B för 400:-/pers dvs här ingår frukost men ingen självhushållning. 400 m från Garnhuset, mitt emot ovanstående. Elisabeth Lynch, Rödkörvelsvägen 5, 231 75 Beddingestrand (http://www.strandvilla.se/hem). Tel: 0410-29068, 073-6143229.

* Pensionat Rosengården. 850m från Garnhuset. Dubbelrum 345-375 kr/pers, enkelrum 575 kr/pers, i priset ingår frukost (http://www.pensionatrosengarden.se/). Tel. 0410-29430, 0732-203523. Renovering pågår men det är svårt att säga om den blir klar i tid till träffen.

* “Lilla Ängagården”. Lägenhet STRAND (3 pers) 950:-/natt, Lägenhet ÄNG (6 pers) 1250:-/natt, sängkläder ingår. Vitgransvägen 13, 231 76 Beddingestrand (http://lillaangagarden.se/). 5 km från Garnhuset.

* Kvarnviks gård. Lägenhet 6 bäddar 900 kr/natt, lägenhet 9 bäddar 1100 kr/natt, stuga 3-4 bäddar, 800 kr/natt. Självhushåll, sängkläder ingår. Ängslättsvägen 55-44, 231 98 Klagstorp (http://kvarnvik.eu/). 5,4 km från Garnhuset.