Om projektet

Från SAAF-wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till dig som skribent för de amatörastronomiska handledningarna

Johan Warell, SAAF

Ver. 1: 9 februari 2011
Ver. 2: 4 mars 2011

Välkommen som skribent för SAAF:s amatörastronomiska handledningar! Jättekul att du har intresse för detta och vill bidra med dina kunskaper. Jag ser väldigt mycket fram emot resultaten av detta projekt. Eftersom det inte finns något bra liknande material på svenska tror jag att intresset bland landets amatörastronomer är stort. Dessutom är det en osedvanligt bra chans att som skribent lära sig nya saker.

Detta brev är avsett som en introduktion till projektet för sig som är författare. Vi kommer naturligtvis att diskutera och återkoppla många gånger under projektets gång. Dessutom bör vi ta varje tillfälle som ges att träffas, till exempel på stjärnträffar runtom i landet. Om du dyker upp på VSP i Lysvik helgen den 4-6 mars så hör av dig! Jag kommer att vara där och informera om projektet för all deltagare . På lördag kväll eller söndag morgon den helgen bör vi som är skribenter också passa på att diskutera det hela i detalj.

Organisering och formalia

Detaljerna i arbetet med handledningarna kommer växa fram med tiden. Redaktionen för Telescopium hanterar ditt material. I den ingår undertecknad som håller i trådarna för projektet, Jan Persson som är huvudredaktör för Telescopium, Fredrik Silow som gör grafisk design och Anders Wettergren som är illustratör. Alla har vi erfarenhet på olika sätt av de nödvändiga delarna i detta projekt, men inte på denna skala. Säkert kommer fler än jag att engagera sig i språkgranskning och homogenisering av materialet.

Tanken är att publicera materialet i en serie handledningar med olika titlar. Var och en av dessa har en eller flera huvudförfattare. Det kommer göras tillgängligt på webben och förhoppningsvis även i tryckt form. Delar av materialet kan också komma att användas i Telescopium. Det kommer vara tillåtet att fritt att som privatperson använda materialet i icke-kommersiellt syfte. I dagsläget är också tanken att göra materialet kostnadsfritt så långt det är möjligt, undantagen är tryckta alster som innebär kostnader som vi kanske inte själva kan täcka. Inga kostnader kommer finnas för dig som författare, denna bit står SAAF för.

Eftersom allt detta arbete är ideellt skriver vi inga avtal. Dock är du bunden som deltagare i projektet att i förhand föranmäla all eventuell övrig användning av ditt material i annat syfte än för handledningarna. SAAF har tillsammans med dig som författare upphovsrätt till materialet.

Du som författare bidrar med text som är skriven för ändamålet och som du själv är upphovsperson för. Ser du att du behöver koppla in någon mer i skrivandet av din text så är det fritt fram, men kontakta mig först. Du får gärna bidra med bilder och illustrationer också, eller ge förslag på sådana. Inom SAAF har vi möjlighet att producera egna teckningar i viss utsträckning. Tanken är att allt material i handledningarna ska produceras ideellt av amatörastronomer i Sverige. Vi kommer alltså till exempel inte använda oss av bilder som är tagna av utländska amatörer eller som är inköpta.

Hjälp till självhjälp

Ingen av oss har väl en helt klar uppfattning om hur omfattande materialet kommer bli i slutändan. Detta får växa fram och det tar säkert flera år. Vi hoppas att skribenter, fotografer och andra ansluter sig under vägen. Inget är hugget i sten, men det finns vissa riktlinjer vi försöker att följa. Vi använder Svenska skrivregler som språklig guide (se separat information om detta). Vi använder oss också av vissa förkortningar med förkastar andra. För att minimera arbetet med språkgranskning, korrektur och homogenisering av alla texter i serien är det viktigt att du så långt som är möjligt håller dig till dessa riktlinjer. En text av bra kvalitet leder naturligtvis till snabbare publicering.

Om du inte redan har gjort det är det nu dags att ladda hem tidningen NATT från SAAF:s webbsida och läsa igenom den. Titta på språket, skrivsättet och illustrationerna i NATT. Det är så vi vill stöpa även de nya handledningarna. Använd NATT som en vägledning i ditt sätt att skriva. Du kan också läsa artiklar i Telescopium från de senaste åren och se hur dessa är strukturerade och redigerade. Sannolikt kommer ditt färdiga material se ut på något snarlikt sätt.

Konsten att skriva

Tänk på att skriva rakt, tydligt och enkelt. Texten ska kunna läsas av nybörjare, men innehåller ska naturligtvis vara det som du själv vill och det kan ha vilken svårighetsgrad som helst. Obegripligt skrivet, formulerat eller ogenomtänkt material blir förstås omöjligt att producera. Den text du lämnar ifrån dig bör därför vara läst av en amatörastronomisk kollega som är intresserad av ämnet och som kan bdra med förslag till förbättringar. Detta arbetssätt underlättar redaktionens arbete enormt och leder till snabbare publicering.

Förutom brödtext behövs bildtexter och i många fall även tabeller. Faktarutor är ett bra sätt att presentera mer komplicerat eller avvikande material. Säkerligen kommer illustrationstätheten inte att vara lika hög i handledningarna som i NATT. Det är alltid lättare att producera text än bildmaterial. Tänk på att föreslå illustrationer nä du skriver. Ange vilka som du tror är absolut nödvändiga och vilka som i övrigt är önskvärda. Det kan gälla fotografier, teckningar, kartor och diagram. Ange vilka du kan göra underlag för eller producera helt själv.

Arbetsgång

Inledningsvis vill jag att du skickar in en disposition på materialet så att vi ser vad du planerar att innehållet kommer att bli. Då ser vi snabbt vad som saknas och vad som kanske ska bidras av någon annan. Stolpa upp det du vill ta med i en lista, som också kan tjäna som en översikt över rubriker och mellanrubriker i texten. Notera också de avsnitt som du tycker borde vara med men som du inte känner att du vill skriva själv.

Mängden text bestämmer du själv. Tänk på att inte skriva för mycket, då kan det hela bli i sisyfosarbete som aldrig avslutas. Tänk smått i början, ha inte alltför stora ambitioner, då kommer du bli färdig. Tänk igenom vad som är viktigt och vad som eventuellt kan slopas. Jag ger naturligtvis gärna tips och råd och kan hjälpa till med struktureringen av texten och valet av innehåll.

När dispositionen är klar och du har skrivit de första sidorna vill jag att du skickar in det så vi gemensamt kan diskutera det. Det är viktigt att redan för början lägga svårighetsnivån och skrivsättet på rätt nivå snarare än att behöva göra om allt i slutet. Var och en skriver olika, men vi ska försöka anpassa oss till ett skrivsätt som ligger så nära det slutliga som möjligt. Detta för att komma fortare fram till publicering.

Vi föreslår att du skriver sin text i Word och sparar i rtf-format. Använd programmets rättstavningskontroll. Ange tydligt hur texten ska användas genom att tydligt markera början och slut på olika textblock. Detta kan göras genom att i versaler markera START/SLUT för olika texttyper, tex BRÖDTEXT, INGRESS, MELLANRUBRIK, BILDTEXT, TABELL, FAKTARUTA. Återigen, detta är ett steg som underlättar och snabbar på redigeringen och dessutom tydliggör dina egna tankar.

Handledningarnas syfte och ämnen

Den röda tråden i allt material bör vara praktisk amatörastronomi. Tänk när, var, hur, varför. Hur observerar, fotograferar, bygger, analyserar, rapporterar jag, etc. Detta ska bli en serie användbara referensverk om modern amatörastronomi som landets amatörastronomer ständigt vill återkomma till för vägledning. Tänk också på att materialet är dynamiskt i den meningen att det presenteras digitalt och därför går att komplettera och förändra i ett senare skede. Ha därför inte för stora mål redan från början, utan skriv inledningsvis något som är självbärande och i viss mån komplett men som har utvecklingsmöjligheter.

Jag finns alltid tillgänglig för frågor eller som bollplank. Funderar du över något, hör genast av dig per telefon eller e-post. Jag ser fram emot ditt bidrag och hoppas mycket på vårt samarbete!

Johan Warell
Ordf. SAAF

Johwar 26 juni 2011 kl. 22.49 (CEST)