Värmland Star Party

DAGS ATT ANMÄLA SIG TILL VÄRMLAND STAR PARTY 2016

TVSP

Då börjar det bli dags för populära Värmland Star Party, årgång 26, som går av stapeln 4-6 mars 2016! Som vanligt hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen.

Programpunkterna är fastställda och du kan se dessa här nedan (med reservation för ändringar). Vi äran att presentera professor Mark Pearce från KTH som huvudföreläsare! Han kommer att prata om projektet PoGOLite, ett ballongburet röntgenteleskop som snart ska skickas upp från Esrange och som ska studera pulsaren i Krabbnebulosan samt Cygnus X-1. Här kan du läsa mer om PoGOLite: http://gluon.particle.kth.se/pogolite/. Vidare välkomnar vi astrofotograferna Jonas Grinde och Per Frejvall som ska prata om sina äventyr kring ett fjärrstyrt observatorium. Vi har också i vanlig ordning meteorolog Anders Wettergren, Norrköping som håller föredrag om en intressant stjärnbild under lördag eftermiddag, samt Gunnar Sporrong som berättar om klimatet ur ett astronomiskt perspektiv. Om du vill hålla föredrag under VSP så hör av dig till Mats Yderstig på tel. 0702-122988.

Vidare är firma Astro Sweden på plats med försäljning av astronomiska prylar och som vanligt har vi den astronomiska tipspromenaden, den uppskattade lunchen, kommers, levande musik, försäljning av kaffe, korv och filippinska grillspett, observationer med teleskop och inte minst tid för vanligt umgänge. Ta gärna med ditt eget teleskop när du kommer, platsen erbjuder en fin och mörk stjärnhimmel.

Nytt för i år är en workshop för astrofotografer som har tillkommit på fleras begäran. Den omfattar framför allt efterbearbetning av bilder i dagens populära mjukvaror. Vi smygstartar med den på fredag kl. 15:00. För information och anmälan kontakta Daniel Sundström på daniel.d.sundstrom[snabel-a]gmail.com eller tel. 070-3013993. Workshopen ingår i deltagaravgiften för VSP!

Anmälan till VSP görs via mail till: varmlandstarparty[snabel-a]gmail.com i första hand eller ring Mats på tel. 0702-12 29 88 i andra hand (dagtid kl. 09:30-17:30) eller sätt in 150:- på Nordea bankkonto nr. (1169) 20 85204 (hela helgen) eller 100:- (1 dag) och ange "Mats Yderstig" som betalningsmottagare. Obs: Vill du äta den utsökta lunchen på lördag (120:-, betalas på plats) anmäler du också detta samtidigt men dock senast 1 mars. Antalet platser är begränsade så först till kvarn...

För bokning av rum för övernattning kontakta snarast Berga Gård på 0565-800 91 (Vanja Ranström) eller via mail på: info[snabel-a]bergagard.com (ange namn, adress, telefonnummer samt önskad övernattning). Rumspris: 250:- per person och natt. Hemsida: www.bergagard.com. Vill du hålla ett föredrag kontakta Mats Yderstig på 0702-12 29 88. GPS-koordinater till Värmland Starparty på Berga gård: lat: 60,023982, long: 13,124789.

Varmt välkomna önskar Värmlandsgänget!

PS. Följ gärna Värmland Starparty på Facebook och få de senaste nyheterna kring evenemanget. DS.

Program för VSP (pdf).