Himmelskalendern

SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen våren och försommaren 2024

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Planeten Jupiter kan man se lågt nedanför, på väg att gå ner. Den har just gått ner på denna karta. Vårstjärnbilderna har intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten.

Planetskivorna januari-mars 2024

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

Kometen 12P/Pons-Brooks

Den periodiska kometen 12P/Pons-Brooks har man kunnat följa i vinter men nu i april är den på väg in mot solen och ska försvinna i början på månaden. Därefter kommer den som närmast solen (perihelium) den 21 april. Med en magnitud på 4-5 är kometen ljus nog för att kunna hittas för blotta ögat. Men en ljusnande himmel och läget nära horisonten försvårar synligheten en del. Bilden visar kometens rörelse sedd vid ca kl 21 svensk normaltid. Lägg till 1 timme från 31 mars när vi går över till sommartid. Solen är vid den här tiden mer än 12 grader under horisonten, dvs den nautiska skymningen har slutat. I april närmar sig kometen planeten Jupiter. Se nästa bild.

Fin kombination 10 april

En trevlig objektkombination kan ses lågt i väster den 10 april. Kometen 12P kommer ganska nära den ljusstarka Jupiter och samtidigt råkar månen passera förbi. Tacksamt nog kommer den tunna två dygn gamla månskäran inte att blända så mycket. Man borde kunna se jordens återsken lysa upp månens baksida. Men bara en liten bit bort kan man också hitta planeten Uranus (magnitud 5,8). Jupiter håller på att jaga ifatt Uranus och bara en och en halv vecka senare, den 20 april passerar de bara en halv grad från varandra i en konjunktion.

Stjärnan Zavijava ockulteras av månen

Framåt midnatt den 20 april försvinner stjärnan Zavijava i Jungfrun tillfälligt bakom månen i en ockultation. Med sin magnitud på 3,6 är Zavijava för visso bland de ljusare stjärnorna i Jungfrun men den kommer inte bli lätt att se ockultationen eftersom månen är riktigt ljus. Det är bara tre dygn kvar till fullmånen. I bilden visas tiderna för 60 grader nord /15 grader ost, ungefär Borlänge. Kommer man lite söderut blir det ingen ockultation. I exempelvis Växjö stryker Zavijava bara längs månranden. Norrut blir ockultationen istället mer långvarig.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida Astroinfo!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping
anders.wettergren[a]saaf.se