Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Stjärnhimlen under våren och försommaren 2019

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Vårstjärnbilderna har därmed intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.

Planetskivorna april-juni 2019

Mars i vår

Den röda planeten Mars har varit en kvällsplanet under vintern och den fortsätter att vara så ett tag till. Man hittar den i väster några timmar efter solnedgången fram till och med maj. Därefter blir den svår lågt vid skymningshorisonten. Det underlättas inte av att Mars är ganska ljussvag numera, ca +1,7 som en medelmåttlig stjärna.

Jupiter i opposition

Den största planeten Jupiter har sin opposition i juni, dvs den befinner sig då på motsatta sidan av himlen från solen sett då. Att det sker under sommaren betyder att Jupiter befinner sig sydligt på stjärnhimlen, Höjden över horisonten är inte ens 10 grader när den står som högst i söder. Det blir inte bättre av att nätterna är korta och ljusa. Jupiters synlighet är med andra ord begränsad i år. Men Jupiter är å andra sidan alltid ljus, ca magnitud -2,5.

Saturnus i opposition

Även ringplaneten Saturnus intar sin opposition i sommar, närmare bestämt i juli, och har samma begränsade synlighet som Jupiter. Den kan ses tillsammans med Jupiter lågt i söder från slutet av maj. Den ringa höjden i söder på ca 10 grader gör att man får en oskarp bild av ringarna. Magnituden är ca 0 och därmed ljussvagare än Jupiter.

Asteroiden 2 Pallas nära oss

Den 6 april står asteroiden 2 Pallas i opposition. Dess bana lutar mycket mot de öviga planeterna och vi hittar den därför långt från ekliptikan. Den gör i vår en sväng upp i Björnvaktaren ca 30 grader över ekliptikan. 2 Pallas har en av sina närmare oppositioner (då den är på samma sida om solen som jorden) och når magnitud 7,9. Så ljus blir Pallas inte igen förrän 2023.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser