Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Stjärnhimlen under vintern 2019

Planetskivorna jan-mars 2019

Merkurius i februari

Merkurius har som vanligt (numera) en bra västlig elongation på våren, dvs då den är synlig efter solnedgången. Vinkeln mot solen är störst den 27 februari och bäst är den veckan före det datumet. Lättast att få syn på Merkurius är det vid den borgerliga skymningens slut när solen är 6 grader nedanför horisonten.

Jupiter och Venus i konjunktion

Jupiter är tillbaka på morgonen och där finns även Venus sedan december. De möts omkring den 22 januari i en konjunktion som blir den överlägset bästa planetkonjunktionen 2019. De två ljusaste planeterna är bara 2,5 grader från varandra och syns bra i sydost redan innan det börjar ljusna på allvar.

Saturnus bakom månen

Det blir en enda planetockultation som går att se 2019 och den är en utmaning. Saturnus försvinner bakom den tunna månskäran vid gryningen den 2 februari, ca 07.15. Man måste befinna sig i södra Götaland. Antagligen är bästa plats Gotland. Även om man på rätt plats så måste man ha perfekt horisont i sydost då ockultationen sker extremt lågt. Säkerligen behövs kikaren som hjälp.

433 Eros nära oss

433 Eros var den första upptäckta asteroiden som passerar jordnära. Dess bana ligger utanför jordens men kan komma inom 22 miljoner kilometer (0,15 AE). Nu i januari 2019 har den en av de närmaste passagerna. Den når då magnitud 9 och ljusare än så kommer den inte att vara förrän 2056.

Inte för sent för 46P/Wirtanen

Den periodiska kometen 46P/Wirtanen håller på att röra sig bort från oss men kan följas ganska lätt in i januari och februari. Dess ljusstyrka sjunker bara långsamt och den kan nås med kikare. Fortfarande in i februari kan den vara av en magnitud på 7. 46P/Wirtanen ligger bra till som cirkumpolär och hittas i främre delen av Stora Björnen.

Blodröd superfullmåne

En total månförmörkelse inträffar sennatten och morgonen den 21 januari. Den kan ses i nästan sin helhet, i varje fall vad helskuggan beträffar. Den avslutas nämligen i gryningsljus. Kl 04.34 börjar helskuggan ta sig in i östra kanten och den blir total mellan 05.41-06.44. Helskuggan lämnar månen vid nedre västra kanten kl 07.51, vid den borgerliga gryningens början. Förmörkelsen sker mycket nära den punkt där månen är som närmast jorden, dvs månen är nästan så stor som den kan bli. Vi hoppas på en blodröd superfullmåne. Missar vi den, så får vi tyvärr vänta länge på att få se nästa. Något liknande får vi först 2025.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser