SAAF astronomi2009
 

VAD ÄR NATT? Svensk AmatörAstronomisk Förening firade Astronomiåret 2009 med en aptitretare för alla som vill lära sig mer om stjärnhimlen. I den lättillgängliga och tidlösa tidningen ”NATT – om du vill veta mer om astronomi” ges en kortfattad introduktion till astronomi för nybörjare, på ett sätt som tilltalar alla åldersgrupper.

På 32 färgsidor i A5-format får du veta hur man hittar bland stjärnorna, hur natthimlens utseende varierar under året, var planeterna finns under 2009, och vilka astronomiska objekt man kan se för blotta ögat eller med en liten kikare. Den som vill gå vidare får veta hur man väljer teleskop, var man kan köpa sin utrustning, och var man hittar mer information och resurser om astronomi i Sverige. En glimt ges också in i den värld där amatören producerar vetenskapligt värdefulla resultat med sitt eget teleskop.

Kort sagt, NATT är en kort och koncis guide till den största hobby man kan ha!

 
 

VEM FÅR NATT? NATT producerades ideellt av amatörastronomer i SAAF för kostnadsfri spridning under astronomiåret. 20000 exemplar skickades ut till bland annat landets astronomiföreningar för att delas ut vid allmänna sol- och stjärnvisningar, föredrag och stjärnträffar under året, i syfte att entusiasmera allmänhet och skolelever och inbjuda till vidare förkovran i astronomins fantastiska värld

NATT sprids bland annat via amatörastronomiska föreningar, vetenskapscentra och museer. Om du är medlem i SAAF eller Svenska Astronomiska Sällskapet fick du under 2009 ditt exemplar direkt hem i brevlådan. SAAF har ett litet antal exemplar av NATT kvar att delas ut vid särskilt angelägna tillställningar. Gör en förfrågan om gratisexemplar i formuläret till höger. NATT finns förstås också att ladda ner i PDF-format. Detta får du trycka upp och dela ut gratis i hur många exemplar du vill.

Om du vill ge kommenter om NATT till redaktionsgruppen är du välkommen att skicka ett mail till natt@saaf.se.

 
 

HITTA ASTRONOMIN. Utbildningar i astronomi och rymdfysik på gymnasienivå finns i Saltsjöbaden och Kiruna, och på universitetsnivå i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Umeå, Luleå och Kiruna.

Resurser:
Astronomiåret 2009, www.astronomi2009.se. SAAF: www.saaf.se. Tidskrift: Telescopium. På webbsidan finns en omfattande samling med länkar till bland annat svenska astronomi- och rymdresurser.
SAS: www.astro.su.se/sas/. Tidskrift: Populär astronomi. Lokala astronomiska föreningarwww.saaf.se/amatorastronomi.php. Rymdstyrelsen. Myndigheten för svensk rymdverksamhet och rymdforskning www.snsb.se. Diskussionsgrupper: SAAF-astronomi: tech.groups.yahoo.com/group/saaf-astronomi. Astronomiguiden:www.astronomiguiden.se.

 
 
 

Ladda ner Natt som pdf här!

 
 

Läs om hur du kan bekämpa ljusföroreningar på: www.ljusstyrkan.se

 
 

Hitta andra nybörjare och dela med dig av dina erfarenheter.

 
 

Det finns en grupp på Facebook för Natt

Kolla också in Natt Astronomi's mikroblogg på Twitter

 
 

© 2003 - 2010 Svensk AmatörAstronomisk Förening