Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/13

KOMETEN KOMMER!?

Det är ett riktigt kometår i år. Ännu ingen riktigt spektakulär komet som Hale-Bopp eller Hyakutake, men desto fler.

Kometen C/2011 L4 PanSTARRS gjorde ett uppskattat besök under våren. Men när den var som lättast se, mot en mörk himmel, var den inte ljusare än fjärde magnituden, och svansen aldrig längre än ett par grader. Läs mer i observationsrapporten om kometen i detta nummer av Telescopium.

Men alla hade nog hela tiden en annan komet i tankarna, C/2012 S1 ISON, som då var på väg in mot solen i trakten av asteroidbältet och ännu var en oansenlig fläck av 15:e magnituden. I planetsystemets inre delar ljusnade den stadigt och två veckor innan periheliepassage fick den ett utbrott, blev femton gånger ljusare och en fin svans bildades. Värre gick det vid närpassagen av solen, då den splittrades, förångades, gav till ett dödsskri och lämnade scenen likt ett spöke av sitt forna jag. ISON blir nu troligen svår att fånga visuellt i december. Se kartan i Telescopium nr 2/2013 för dess rörelse.

I november bjöd också kometen C/2013 R1 Lovejoy och den kortperiodiska kometen 2P/Encke på en show. Lovejoy ses för blotta ögat och kan följas hela vintern, men Encke är nu ett minne blott för svenska observatörer.

I all denna komethysteri kan vi inte annat än att snabbt växla spår och puffa för nästa nummer av Telescopium. Det når alla medlemmar i mars månad i form av ett Fokusnummer som behandlar visuella variabelobservationer, författad av Gustav Holmberg. Och sist men inte minst hoppas vi att du får glädje av den stora grafiska himmelskalendern, redo att sätta upp på väggen!

Välkommen till ett nytt år med SAAF och lycka till med observationerna!

Redaktionen

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF