Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/11

TRÄFFAR, DRACONIDER OCH PLANETER

Det är kul att vara amatörastronom. För oss som är inbitna kan det tyckas vara ett uppenbart konstaterande. Men ta en minut och reflektera över hur sant detta är. Det jobbas och gnetas och stretas och fixas och donas, och framförallt observeras, i vårt land. Det märks på de resultat som sprids via olika diskussionsgrupper på nätet och alla spännande aktiviteter som sker runtom i landet.

Vi börjar med att gratulera CosmoNorr till Sveriges astronomilandskap. Detta är en tidigare förening som fått en nystart. CosmoNorr var värd för Norrland Star Party i oktober och som arrangeras årligen inom North Sweden Amateur Astronomers. SAAF stödde detta evenemang ekonomiskt. Lycka till, CosmoNorr!

Vi fick ta del av många entusiastiska Draconidrapporter från olika delar av landet, och på många ställen sågs tiotals meteorer i timmen. Att det blev inte den riktiga meteorstorm som många hade önskat sig gjorde inte så mycket. Det var spänningen att kanske få se något magnifikt som lockade ut folk under himlen, både nybörjare och erfarna.

Många har kommit igång med högupplöst planetfotografering på allvar och det är främst Jupiter som stått i fokus. Gå in på Astronet.se och titta på de fina resultaten! Jupiter står i opposition när detta skrivs och kommer synas hela vintern. Även Mars växer till sig inför oppositionen i slutet av mars. Denna gång har vi att göra med en aphelieopposition, men med dagens kraftfulla webbkameror och bildbehandlingsprogram kommer nog många att fånga detaljrika bilder ändå.

I detta nummer följer en grafisk himmelskalender för 2012 som vi hoppas ska bli omtyckt. Det är förmågorna i Norrköpings Astronomiska Klubb som står för mycket av arbetet. Häng upp kalendern på väggen, använd den och meddela oss vad du tycker! Nästa år planerar vi för en ytterligare utgåva, förbättrad tack vare dina synpunkter!

Vi välkomnar alla till ett nytt spännande astronomiår. Gott nytt 2012 önskar redaktionen!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF