Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 4/10

MYCKET GOTT NYTT!

Hösten har passerat och vintern är här. Natten är kall och klar. Snålblåsten viner runt grindar och knutar, bara amatörastronomen är vaken...

I en sådan situation kan det vara uppfriskande att efter observationerna läsa fortsättningen av Timo Karhulas fantastiska reseberättelse från Australien som han gjorde för precis ett år sedan. Där var det över 40 grader varmt och observationerna gjordes i T-shirt... Någon som vill göra samma resa?

Vi tar också en titt på resultatet av observationerna och fotograferandet av den fina höstkometen, 103P/Hartley 2. Den blev inte riktigt så ljus som vi hade hoppats på, men nådde ändå synlighet för blotta ögat under oktober. Det blev många fina vyer och färggranna foton med kometen i Vintergatan nära välkända djuprymdsobjekt. Med teleskop och kameror kan vi följa Hartley 2 ända till sommaren.

Göran Strand är en fotograf i Östersund som även, eller förstås, sysslar med astrofotografering. Vi får ta del av hans kreationer och erfarenheter i detta nummer av Telescopium. Göran är dessutom intresserad av att komma i kontakt med likasinnade i regionen för att återstarta astronomiföreningen CosmoNorr.

Vill du bidra med dina expertkunskaper om amatörastronomi? SAAF har under hösten dragit igång ett långsiktigt projekt för att skapa en serie observationshandledningar för både nybörjare och mer avancerade amatörer. Har du ett specialintresse och erfarenhet av något inom amatörastronomin och vill skriva om detta eller bidra med teckningar eller foton? Läs mer på sidan 23 och hör genast av dig till mig!

En synnerligen God Jul och ett Gott Nytt År tillönskar jag alla SAAF-medlemmar!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF