Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 3/09

EXTRA AV ALLT

När jag skriver detta vräker regnet ner. En märklig kontrast mot de senaste nätternas makalösa väder. Under sensommarens hittills bästa observationsperiod har stjärnorna tindrat i all sin prakt och Vintergatans slöjor har höljt sig över himlen, i tävlan med morgontimmarnas dimstråk över åkrar och ängar. Teleskopets kamera har fått sitt lystmäte och fångat fotoner från hundratals galaxer och tiotals kometer som väntar på närmare studier.

Höstsäsongen under stjärnorna har verkligen börjat intensivt, innehållsrikt och givande. Jag hoppas att alla nya och gamla vänner som jag mött under de senaste veckornas resor, astronomiträffar och stjärnvisningar tycker likadant.

För mig började det med en otrolig solförmörkelseupplevelse i Kina som ciceron på Lotus Travels resa till Peking och Shanghai. Mer professionellt arrangemang får man leta efter, och dessutom hade vi vädergudarna på vår sida för en oförglömlig femminutare i månens skugga.

Säsongen fortsatte med härliga och långa observationsnätter på Öländska alvaret, ett svensk mecka för den observerande amatören. Den nådde sitt crescendo under Astronomidagarna på Hven, där historiens vingslag alltid fläktade. Under nätterna på ön var Tychos himmel stor och nära, och togs i praktiken ner på jorden under betraktandet av vår svenska rymdresenärs andra rymdskott.

Säsongsstarten avrundades här i Uppsala med en hektisk Kulturnatt då tusentals besökare fick astronomi till livs med planetarium, stjärnrika aktiviteter och teleskoptittar.

Jag gläder mig åt att Astronomiåret 2009 för många, inklusive mig, bjudit på något extra – extra mycket engagemang, extra mycket bekantskaper, och extra mycket stjärnor.

Carpe annum astronomiae!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF