Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 2/11

AMATÖRASTRONOMEN OCH INFORMATIONSÖVERFLÖDET

Har du en iPhone? Eller kanske en Android? I så fall är du kanske omvänd. En ny värld har öppnat sig: ”före och efter jag skaffade iPhone”. Många jag känner säger så i alla fall. Som du kanske förstår är jag inte iPhoneanvändare. Än.

Jag vet att denna nya tekniska lösning är en guldgruva för att finna information och att förnöja sig. Och jag håller med om att det finns fantastiska appar. Valter Fryxelius beskriver några av dessa i detta nummer av Telescopium. Läs, testa och överväldigas!

Men datorprogram och appar med fantastiska grafiska presentationer gör mig ambivalent. Speciellt appar kan vara fantastiska verktyg för att lära sig hitta på himlen -- de kan till och med visa himlen i den riktning man håller skärmen! Eller ta deras hjälp för att identifiera kratrar och berg på månen, svaga galaxer i teleskopet eller albedoformationerna på Mars. Och inte minst, använd appen för att styra Goto-teleskopet.

Just nu försöker jag fotografera månen under en hel lunation. Det har lyckats fjorton kvällar i rad, men natten som gick var mulen, och det kommer bli en svart ruta i lunationsfilmen. Men varför gör jag detta? Man kan ju se lunationen på datorn eller i appen med fantastisk detaljrikedom, helt verklighetstroget avbildad, utan att störas av dåligt väder. Datoranimationen är helt enkelt häpnadsväckande bra.

Ja, varför tittar du upp mot himlen en klar natt, studerar detaljlösa galaxer genom teleskopet, eller fotograferar i timmar för en enstaka bra bild av något diffust djuprymdsobjekt? Det finns ju alltid någon annan som redan har gjort detta, eller något proffsteleskop som har producerat långt bättre bilder! Sådana sanningar kan få en att börja fundera, tappa gaisten, kanske tänka att ansträngningen inte tjänar något till.

Släpp sådana tankar! Omfamna istället teknologins otroliga möjligheter. Använd den för at uppleva mer, förstå bättre, planera och utnyttja dina dyrbara timmar under himlen. Men glöm inte bort att titta själv, fotografera själv, uppleva och njuta av naturens under med egna ögon, öron och sinnesintryck! Någon gång kommer du att fånga den där fullständiga lunationen…

Det är detta som är det viktigaste i amatörastronomin. Och, förstås, att dela den majestätiska upplevelsen med andra!

En skön sommar önskar redaktionen alla läsare!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF