Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 2/10

SOMMAREN ÄR KORT

Under sommaren brukar jag ligga lågt med nattlig astronomi, men detta år är lite speciellt. Inte nog med att en av maj månads sista skumma nätter bjöd på något så ovanligt som ett norrskensskådespel. I år lönar sig blickar mot natthimlen ovanligt mycket. Inte bara en sjusärdeles intressant förmörkelsevariabel tål att uppmärksammas, utan även en sjusärdeles ovanlig asteroidockultation. Båda dessa fenomen kräver dock vistelse i landets södra trakter, där himlen förblir tillräckligt mörk.

Alla och en envar som vill följa epsilon Aurigaes tillfälliga ljusnande mitt under den efterlängtade totaliteten bör rikta blickarna mot denna celesta anekdot noga under sommarnätterna, då den temporärt höjer sig med så mycket som några få tiondelar i magnitud. Detta förmörkelsevariabel kan följas enligt anvisningar i förra numret av Telescopium.

Natten mellan den 8:e och 9:e juli passerar så den fem mil stora asteroiden Roma framför den ljusa stjärnan delta Ophiuchi. Men asteroidockultationer är väl inte så ovanliga? Nejdå, men det är extremt att kunna se ett sådant fenomen för blotta ögat!

För att se ockultationen behöver du klar himmel och för bekväma studier en liten fältkikare. Men om du verkligen vill observera den, behöver du också kunskap om exakt vilken tid som råder, och ett stoppur för att klocka stjärnans försvinnande och återkommande. Mer än så behövs inte för att vara med och bestämma Romas form och storlek, tillsammans med förhoppningsvis hundratals andra i Sverige och Europa. Läs mer i detta nummer av Telescopium och på SAAFs hemsida, www.saaf.se!

Lycka till!

Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF