Ledare Telescopium

LEDARE Telescopium 2/09

ATT BLICKA UPPÅT

Brahe

Tycho Brahe står och blickar uppåt himlen på Ven

Många har tittat uppåt genom historien. Mot stjärnorna. Blir det fler än vanligt i år?

Att Astronomiårets stora händelse ”100 timmar astronomi” har gått av stapeln undgick väl ingen som läser detta. Många av oss var eftersökta under denna intensiva vecka i början av april och gav intervjuer, föredrag och visningar för alla möjliga mottagare. Minst sex tusen intresserade runtom i landet skådade då himlen genom teleskop.

För mig var det hela ett stort, om än något utmattande, nöje. I Uppsala visade amatörer och proffs solen och stjärnhimlen för långt över tusen personer på tre olika platser. Mer än en procent av stans befolkning hade tittat genom teleskopen när allt var över! Inte illa i en stor stad där nöjena är många.

Många som besökte teleskopen och aktiviteterna under dessa dagar fick med sig ett exemplar av NATT hem. SAAFs guide till astronomi för nybörjare som trycktes i tjugo tusen exemplar gick åt som smör i solsken, och nu har vi faktiskt inga fler att dela ut. Du kan dock alltid ladda ner en PDF-version på vår webbsida.

Nu spanar vi framåt mot årets stora stjärnträff på Ven som arrangeras av SAAF och andra föreningar. Sista helgen i augusti samlas svenska och danska amatörer på denna ö som har så mycket gemensamt oss emellan, och som på ett nordiskt manér i tid och rum anknyter till årets huvudperson Galilei.

Kom och upplev astronomisk gemenskap, föredrag, workshops, historia, kultur, nya vänner och varför inte lite sol och bad. Jag hoppas vi möts på Brahes Uraniborg när sensommarmörkret faller på!

 

 Johan Warell

Johan Warell
Ordf. SAAF