// SAAF - Himmelskalender
Himmelskalender

I himmelskalendern för perioden oktober-december 2017 tittar vi närmare på följande händelser:

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.Stjärnhimlen under hösten och förvintern 2017

Större bild

Åter till toppenPlaneternas synlighet juli-december 2017

Synligheten för varje planet visas månadsvis som en funktion av latituden.

Större bild på synligheten under natten


Planeternas, månens och många andra himlakroppars synlighet under året kan du lätt läsa av på SAAF:s färggranna grafiska himmelskalender! Denna ovärderliga himmelsguide går att förvärva via SAAF-butiken.

Åter till toppenPlanetskivorna okt-dec 2017

Större bild

Åter till toppenMånga planeter på gryningshimlen

De ljusa planeterna håller i princip till på morgonhimlen under hösten. Merkurius syns i september i öster samtidigt som Venus skiner starkt ovanför. Mellan dem kan man även skymta Mars, som nu är på väg fram bakom solen.

Större bild

Åter till toppenUranus som bäst

Uranus syns som vanligt bäst under hösten och den hittas i stjärnbilden Fiskarna, nedanför till vänster om Pegasuskvadraten. I mitten av oktober står den rakt i söder ungefär mitt i natten. Man behöver dock en liten fältkikare för att se den.

Större bild

Åter till toppenNeptunus bäst på hösten

Neptunus är ljussvag (magnitud cirka 7,8) men ligger lyckligtvis nära en ganska ljus stjärna i Vattumannen, i den del av stjärnbilden som kallas "vattenströmmen".

Större bild

Åter till toppenMånen ockulterar Regulus i Lejonet

När halvmånen går upp på sent på kvällen den 8 december så kan man se att den passerar framför och täcker Regulus, den ljusaste stjärnan i Lejonet. Men det gäller att ha en bra horisont i öster. Troligen behöver man använda minst en kikare för att se ockultationen.

Större bild

Åter till toppenMånen ockulterar Aldebaran och Hyadum i Oxen

Under 2015 ockulterade månen stjärnan Aldebaran i Oxen vid upprepade tillfällen. Nu kommer bland de sista chanserna i denna serie av ockultationer. Vi får två tillfällen sent natten till 6 november och 31 december. Strax innan kan man också se månen passera framför Hyadum, den näst ljusaste stjärnan i Hyaderna efter Aldebaran.

Större bild

Åter till toppen