// SAAF - Himmelskalender
Himmelskalender

I himmelskalendern för perioden jamuari-mars 2017 tittar vi närmare på följande händelser:

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.Stjärnhimlen under vintern och förvåren 2017

Större bild

Åter till toppenPlaneternas synlighet januari till juni 2017

Synligheten för varje planet visas månadsvis som en funktion av latituden.

Större bild på synligheten under natten


Planeternas, månens och många andra himlakroppars synlighet under året kan du lätt läsa av på SAAF:s färggranna grafiska himmelskalender! Denna ovärderliga himmelsguide går att förvärva via SAAF-butiken.

Åter till toppenPlanetskivorna januari-mars 2017

Större bild

Åter till toppenMerkurius vårelongation

När Venus försvinner i skymningsljuset kring 20 mars dyker Merkurius upp ur detsamma. Därefter kan vi se Merkurius under ett par veckor. Den 29 kan man också se månskäran passera i närheten.

Större bild

Åter till toppenMars, Venus och Uranus på kvällen, och kanske en komet

Venus och Mars är synliga tillsammans hela vintern. Närmast varandra med ca 5 grader är de vid månadsskiftet januari-februari. Den vänstra bilden visar den 30 januari när månen också finns i närheten. På den andra bilden drar Mars i från Venus och passerar nära Uranus den 26 februari. Lägg märke till den välkända kometen 2P/Encke finns i närheten. Den kan eventuellt nå magnitud 6 i februari.

Större bild

Åter till toppenUranus på kvällen

Uranus, som befinner sig i Fiskarna sedan ett tag, kan man se under januari, februari och i början av mars men försvinner sedan i solljuset. Magnitud 5,9 gör den inte alltför svår att hitta med karthjälp. Man kan få hjälp av Mars, som på kvällen den 26 februari bara ligger en halv grad från Uranus.

Större bild

Åter till toppenTre kometer att spana efter

Under perioden och fram till och med våren kan man följa tre kometer: 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak, 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova och C/2015 V2(Johnson). De kan bli så ljusa som 6:e magnituden och ligger bra till för våra latituder. 45P är ljusast nu och försvagas. 41P är ljusast i april, medan V2 ljusnar långsamt och blir ljusast i sommar (när vi inte kan se den längre).

Större bild

Åter till toppenHalvskuggeförmörkelse av månen i februari

Den 11 februari kan vi se en något förmörkad fullmåne mitt i natten. Kärnskuggan missar jorden och vi ser bara en halvskugga, som dock täcker hela månen runt kl. 01:45.

Större bild

Åter till toppen

Hyadum ockulteras av månen

Månen passerar nu under några år igenom stjärnhopen Hyaderna vid varje månvarv. Hopen bildar stjärnbilden Oxens ansikte tillsammans med Aldebaran. Ibland det passar det vår latitud och våra tider på dygnet så att vi kan se det och då kan det bli någon ockultation. Under det första halvåret kan vi se en ockultation av betydelse, av stjärnan Hyadum den 4 mars (magnitud 3,6).

Större bild

Åter till toppen