Astrokongressen

Lyckad kongress!

Läs om vad som hände på kongressen!

Bildgalleri

Ett bildgalleri från kongressdagarna hittar du här. Fotograf Arvid Emtegren. Se även kongressbilder av Jan Kivisaar här.

Frågesporten

Rätt rad på frågesporten lyder som följer:

X, 2, 2, X, 2, X, 1, 1, 2, 1

Utslagsfråga: 63.

Frågorna kan du läsa här.

Vinnare av frågesporten blev Jonas Hall, Conny Jonsson, Johannes Stolt, Anders Wettergren, Jarmo Jussila och Timo Karhula. Jonas som ensam hade alla rätt fick ett datorkontrollerat Meade-teleskop skänkt av Astromekanik, Ålborg. Övriga vinnare fick böcker skänkta av Akademibokhandlen LundeQ, Uppsala. Grattis!SAAF och Uppsala AmatörAstronomer (UAA) anordnar

ASTROKONGRESS

i Uppsala den 20-22 maj 2005

Alla astronomiintresserade inbjudes till astrokongress anordnad av Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) och Uppsala AmatörAstronomer (UAA). Föredrag kommer att hållas i Katedralskolan i centrala Uppsala kl. 9-16 på lördagen och 9-13.30 på söndagen. Samkväm, fika och försäljning av astronomisk utrustning sker i Katedralskolan, och UAA:s klubblokal i Observatorieparken. Den senare som även är öppen under fredagkvällen den 20/5 från kl. 19.

På Astrokongressen finns något för alla astronomiintresserade. Ett stort antal namnkunniga astronomer och amatörastronomer berättar om det som är nytt och spännande inom astronomin och SAAF.

 • Diskutera astronomi med likasinnade från hela landet

 • Lär dig astronomisk observationsteknik

 • Studera olika typer av teleskop och utrustning

 • Pröva på spegelslipning och testning av optik

 • Lyssna på inspirerande föredrag

 • Besök ett observatorium

 • Träffa nya bekantskaper!

 • Astronomisk prylmarknad, nytt och begagnat

Lördagen ägnas helt åt amatörastronomi och söndagen avrundar evenemanget med spännande populära föreläsningar av forskare från Uppsala universitet.

Välkommen till den vårgrönskande lärdomsstaden Uppsala!


Föredragshållare, söndag förmiddag

Bengt Gustafsson, professor i astrofysik
"Kan man se svarta hål?"
Hur kan man studera svarta hål om man inte kan se dem? Vad betyder de för universums utveckling och för oss här på jorden? Lär dig om extrema förhållanden kring universums tätaste materia, där rum och tid inte är som i vardagsrummet!


Jan-Erik Wahlund, docent i rymdfysik
"Senaste nytt från Saturnus och Titan"
ESA/NASA:s rymdsond Cassini och Titanlandaren Huyghens har nu utforskat Saturnus ringar, atmosfär, magnetfält och månar på nära håll i nästan ett år. Vilka förutsättningar finns det för liv på Titan? Ta del av alla spännande upptäckter!Anföranden av amatörastronomer, lördag

Mauritz Andersson
"Introduktion till optik"
Grundläggande översikt över optiska system och ljusets väg från källa till retina (eller kamera). Diskussion om relevanta parametrar för att jämföra olika teleskoptypers egenskaper och prestanda. (Eventuellt blir det möjlighet vid sidan om att lära sig mer om interferometrisk mätning av spegelytor. Medtag gärna egen spegel du önskar ha testad.)

Hans Bengtsson
"Att upptäcka variabla stjärnor - det bekväma sättet"
Utan teleskop eller kamera, men med tillgång till en dator, internet och ett animationsprogram är det relativt enkelt att upptäcka variabla stjärnor som tidigare varit okända. Hör här hur!

Nils Christensen
"Optiktest med Foucaults kniveggsprov"
Många variationer av kniveggsprovet har föreslagits genom åren, ofta av amatörer: Faktum är att den tekniska litteraturen inom optisk mätteknik ger påfallande många "amatörreferenser", vilket torde vara unikt inom vetenskapen i allmänhet. Mätprecisionen i en enskild mätning kan närma sig subnanometerområdet, dvs bättre än en 1/500-dels ljusvåglängd, men den faktiska noggrannheten blir av olika skäl betydligt lägre. Viktigt i detta sammanhang är en analys av källor till mätfel.

Jörgen Danielsson
"Solsystemet genom en webkamera"
Solsystemets ljusstarka objekt observerade med hjälp av en webkamera, en adapter och ett IR-blockerande filter, allt för tillsammans cirka 1600 kronor så alla amatörer kan prova på. Videoinspelningar visade med hjälp av SAAF:s dataprojektor.

Göte Flodquist
"Astrofotografering med vanlig småbildskamera"
Introduktion till astrofotografering med småbildskamera via stillastående kamera, astrofotoplanka och kameravridare.

Ivar Hamberg
"Ett eget observatorium"
Föredraget ger tips och ideer till hur du kan bygga ett eget observatorium i traditionell stil, med roterande kupol. Bilder visas på hur observatoriet på Stora Timrarön i Stockholms skärgård byggdes, samt hur det anpassades för astrofotografering.

Joel von Knorring
"Att slipa egen optik"
Kanske har du funderat på att tillverka en teleskopspegel? Lär dig att slipa din egen teleskopoptik av en erkänd mästare! I anslutning till detta en praktisk demonstration och möjlighet att "pröva på".

Anders Nyholm
"När HD 209458b kastade sin skugga över Skåne"
Sedan 2000 har amatörastronomer på fotometrisk väg observerat exoplaneter. Detta föredrag beskriver en sådan observation, gjord i oktober 2003 på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Bakgrunden till observationen och den utrustning och mjukvara samt de metoder som använts för att utföra den beskrivs.

Jan Kivasaar
"Att bekämpa ljusföroreningar"
En diskussion kring ljusföroreningar - vad det är, varför det bör bekämpas och vilka olika sätt man kan bekämpa det på. Med erfarenheter både lokalt och internationellt. Organisationen Ljusstyrkan vann nyligen stor framgång då landets första ljuspolicy klubbades i Åstorps kommun!

Robert Wahlström
"CCD-fotografering med liten refraktor"
Vad man kan göra som amatör i Sverige med en CCD-kamera och liten refraktor. Samt även tips på sådant jag har lärt mig.

Anders Wettergren
"Marskarta från oppositionen 2003"
Marsoppositionen för två år sedan var den närmaste i historisk tid. Jag berättar om mina visuella observationer och hur 14 teckningar sammanställdes till en Marskarta.

Hans Östlund
"Norrskensobservationer -- hur och varför?"
Hur man observerar norrsken, vad man kan se, och resultat från Norrskensgruppen i SAAF/Solsystemsektionen under 1992-2004.Posterutställning

Vi inbjuder alla intresserade att presentera en poster för utställning under helgen, alla format är välkomna. Försäljare av astronomisk utrustning är välkomna.

Observatoriebesök

Kl. 16-19 på lördagen arrangeras studiebesök vid observatorierna i Sandvreten (tillhörande Uppsala AmatörAstronomer) (45 cm hembyggt spegelteleskop med mellanformatskorrektor och CCD-kamera, det största svenska amatörinstrument som fotas med regelmässigt, 3 mil väster om Uppsala), Kvistaberg (100 cm Scmidtteleskop, landets största och världens femte största i sitt slag, 5 mil söder om Uppsala, filial till Astronomiska observatoriet i Uppsala) eller Ångströmlaboratoriet (Uppsalaobservatoriets och landets modernaste teleskop, 90 cm spegel). Samåkning till observatorierna sker med privatbil. Till Ångströmlaboratoriet går stadsbuss.

Bankett

Lördagen avslutas med gemensam bankett på restaurang Atlantis i Uppsala, med en specialmeny för kongressens deltagare.


Förrätt: Rökt laxtartar med avokado och lök serveras med citrus creme fraiche
Varmrätt: Knaperstekt kycklingfilé med svamprisotto och citron&timjansås
Avslut: Kaffe med chokladpeng


Kostnad per kuvert exkl. dryck 200:- kan betalas in på SAAF:s pg (se nedan). Kostnad för dryck tillkommer. OBS! Bindande anmälan till banketten måste inkomma senast den 17 maj genom att kontakta Johan Warell på epost eller telefon (se nedan).

Anmälan

Deltagaravgiften är 100:- för SAAF-medlemmar vid inbetalning via postgiro, 150:- för icke-medlemmar och vid betalning på plats. Observera att anmälan till banketten måste inkomma senast den 17 maj (se ovan). Avgiften inbetalas på SAAF:s pg 904 56-5, betalningsmottagare SAAF c/o Gunnar Lidström. Märk inbetalningen "Astrokongress".

Ange följande på inbetalningskortet:

 • Ditt namn, telefonnummer och e-postadress

 • Vilket av de tre observatorierna du vill besöka på lördagen

 • Ange "Astrokongress" på inbetalningsblanketten

 • Om du önskar delta på banketten, ange "Bankett". OBS! Bindande anmälan måste göras separat senast den 17 maj (se ovan).

Antalet platser på de respektive utflyktsmålen är inte obegränsat - tidig anmälan rekommenderas!

Allmänt astronomiintresserade är välkomna till de populära föredragen på söndag förmiddag och de tillhörande aktiviteterna. Avgiften 50:- betalas på plats.

Boende

Boende ordnas individuellt och finnes inom gångavstånd från kongresslokalerna t.ex. på Fyrishovs Camping (018-7274960), Uppsala Akademihotell (155190), Uppsala vandrarhem City (018-10 00 08), Uppsala Rumsförmedling (109533), Hotell Muttern (510414), Hotell Uppsala (4805000), First Hotell Linné (102000), samt strax söder om Uppsala på Sunnersta herrgård vandrarhem (324220) och Sunnersta Camping (7276084). Kostnad per natt och person från ca 120 kr. Tidig bokning rekommenderas på grund av andra stora arrangemang i Uppsala denna helg.

Kontakt

Hör av dig till SAAF:s ordförande Johan Warell om du vill anmäla bankett, poster, försäljningsbord, eller om du har frågor. Besök även Astrokongressens websida under http://www.saaf.se, som uppdateras kontinuerligt. Detaljerat program presenteras i Telescopium 2/05.

Vägbeskrivning

UAA:s klubblokal är belägen i Wallenquistpaviljongen i Observatorieparken i centrala Uppsala, hus 9 på denna karta. Katedralskolan ligger i hörnet av Kyrkogårdsgatan och Skolgatan precis öster om Observatorieparken. Observatorieparken når man med bil enklast via Luthagsesplanaden/Råbyvägen från E55:an eller E4:an, följ skyltning mot slottet och Akademiska sjukhuset. Parkering sker exempelvis vid Katedralskolan eller Ekonomicum. Till fots går man förslagvis Bangårdsgatan västerut från järnvägsstationen fram till Fyrisån, Östra ågatan norrut till S:t Olofsgatan, därefter västerut till Kyrkogårdsgatan där man tar norrut till en rondell. Observatorieparken ligger då till vänster och Katedralskolan ett kvarter norrut på östra sidan av Kyrkogårdsgatan.

Informationsblad

Den senaste informationsbladet i PDF för kongressen finns i färg (1.6 MB) och svartvitt (0.8 MB). Sprid den gärna till intresserade, bibliotek och skolor i din närhet. OBS! Denna PDF innehåller inte nödvändigtvis den senaste informationen, som återfinns på denna websida.