Astrofototräff

Välkommen till Astrofototräff i Uppsala
fredag till söndag den 5-7 oktober 2007!


Uppsala AmatörAstronomer (UAA) i samarbete med SAAF anordnar första helgen i oktober en stjärnträff med astrofotografering som centralt tema. Vi fotar på Sandvretens observatorium på nätterna och bildbehandlar eller framkallar i UAAs klubblokal under dagarna. Det blir en praktisk ”workshop”-aktivitetshelg där vi diskuterar teknik och resultat och lär oss hur man fotar med film-, webb-, digital- och CCD-kamera, genom att ta del av varandras erfarenheter.

Sandvreten är UAAs mörka observationsplats norr om Örsundsbro. Huvudinstrumentet är en 45 cm f/4,5 ekvatoriell Newtonreflektor med permanentmonterad CCD-kamera och Robofokus. I primärfokus finns en tvålinsig komakorrektor för mellanformatsfotografering med Hasselbladbakstycke. På ryggen monteras kameror och små teleskop för långa guidade exponeringar. Här finns även värmestuga, polinställd vagga för gaffelmonterade Celestronteleskop, och gott om plats för din egen astrofotouppställning.

Workshopaktiviteterna hålls i UAAs klubblokal i Observatorieparken i Uppsala med bildbehandlingsprogram, dataprojektor, diascanner och möjlighet att framkalla svartvit film. Vi ser fram emot alla bidrag om astrofoto, korta som långa, och hoppas att du som astrofotar berättar om hur just du gör. Vi kör presentationer och övningar både gemensamt och individuellt. För att få mesta möjliga ut av denna helg är tanken att deltagare får en DVD med sig hem, innehållande material som presenteras och de astrofoton som tas och bildbehandlas.

Programmet och hålltiderna anpassas efter väderförhållandena. Vi inleder genom att träffas vid UAAs klubblokal i Observatorieparken på Kyrkogårdgatan från kl. 17. Vid bra väder åker vi ut gemensamt till Sandvreten kl. 1800. För er som kommer senare kan vägbeskrivning erhållas av undertecknad. Väderleken under helgen kommer att avgöra hur programmet ser ut men lite längre presentationer/bildbehandling sker under lördagen och på söndagen fram till åtminstone lunch: Mauritz Andersson ”CCDns ABC”, Lars Hermansson ”Astrofoto och bildbehandling”, och Johan Warell ”Planetavbildning med webbkamera”.

Obligatorisk anmälan!
SAAF-medlemmar har kostnadsfritt tillträde till denna träff, övriga betalar 100:-. Föranmälan är obligatorisk, även om du bestämmer dig sent. Naturligtvis är även deltagare som inte astrofotar välkomna. Icke SAAF-medlemmar betalar in anmälningavsgiften på 100:- till plusgiro 904 56-5, betalningsmottagare SAAF. Glöm inte ange ditt namn, e-postadress och mobiltelefonnummer, att det är Astrofototräffen som betalningen avser, samt om du vill framkalla svartvit film.

Sandvretens observatorium
På fredagkvällen träffas vi på Sandvreten. Gemensam färd dit sker sker från Observatorieparken i Uppsala kl. 18.00.Vägbeskrivning fås vid anmälan.

Om du inte anländer med egen bil behöver vi veta detta för att kunna ordna samåkning till Sandvreten. Det är trångt med parkering på observatoriet, varför vi önskar minimera antalet bilar. Eftersom det är en astrofototräff kräver vi dessutom lite ljusdisciplin då folk kan stå och fota om du anländer efter mörkrets inbrott.

På Sandvreten kommer förlängningskablar med grenuttag 220V finnas framdragna till observationsplatserna. Ett uttag finns för varje instrumentuppställning. Deltagare med egen utrustning ansvarar för egna kablar/grenuttag från detta enstaka uttag.

Observatorieparken
Observatorieparken ligger i centrala Uppsala. Vid ankomst söderifrån, tag Uppsala S från E4an, fortsätt norrut och sväng vänster in på Råbyvägen (skyltat Sjukhus, Luthagen). Denna byter namn till Luthagsesplanaden efter järnvägsundergången. Sväng vänster in på Kyrkogårdsgatan (skyltat Sjukhus). Efter ca 100 m ligger Observatorieparken på höger sida; parkering sker på vänster sida vid Katedralskolan. Vid ankomst från väster, tag av från 55an mot Centrum, Sjukhus, följ Luthagsesplanaden till Kyrkogårdsgatan.

Anmäl om du är intresserad av att framkalla svartvit film under träffen, då ser vi till att mörkrummet är redo för detta.

Diascanner, flatbäddsscanner, kopiator, färgskrivare, två PC-projektorer och internetuppkoppling (uppringt) kommer att finnas tillgängliga.

Boende i Uppsala
Deltagare ordnar boende själva. Bra information finns på www.uppsala.com. Följande logi kan rekommenderas och ligger i eller nära Uppsala centrum, på gångavstånd från Observatorieparken.
Comfort Hotel Svava 018-13 00 30
First Hotel Linné 018-10 20 00
Hotel Uppsala 018-480 50 00
Hotell Muttern 018-51 04 14 (bara ett stenkast från Observatorieparken)
Akademihotellet 018-15 51 90
Uppsala Vandrarhem City 018-10 00 08

Att komma ihåg!
Anmälan är obligatorisk, oavsett om du är SAAF-medlem eller ej. Samåk till Sandvretens observatorium, det är dåligt med parkeringsplats där. Tag med egna grenuttag som räcker för all din utrustning som kräver ström.

Rymdjakten

UAA:s T45 teleskop vid Sandvreten